AKAR LÁSZLÓ

Full text search

AKAR LÁSZLÓ
AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Magyarország az elmúlt néhány év alatt jelentős lépéseket tett a fejlett piacgazdasághoz vezető úton. A számvitel törvényi szabályozása megteremtette annak lehetőségét, hogy egyrészt a gazdálkodók megbízható és valós összképet adjanak vagyoni, pénzügyi helyzetükről, jövedelmük alakulásáról, másrészt a beszámolók közzétételével a piac szereplői hozzá is juthatnak a döntéseiket megalapozó számviteli információkhoz.
A piac szereplői, a hitelezők, a befektetők, az üzleti partnerek az éves beszámolót csak akkor fogadják el valósnak és megbízhatónak, ha annak adatait független könyvvizsgáló megvizsgálta és záradékkal látta el. A könyvvizsgálók felelősségteljes munkája indokolja, hogy tevékenységüket a piacgazdaság országainak gyakorlatához hasonlóan szakmai önkormányzattal, köztestületként működő kamara keretében végezzék.
Az előterjesztett törvényjavaslat elfogadásával létrejövő Magyar Könyvvizsgálói Kamara legfontosabb feladatai: őrködni a könyvvizsgálói függetlenség felett; segíteni a könyvvizsgálókat felelősségteljes szakmai munkájuk ellátásában; részt venni a könyvvizsgálók képzésében, képesítésében; gondoskodni a könyvvizsgálók szervezett szakmai továbbképzéséről; ellenőrizni a kamarai tagok könyvvizsgálói tevékenységét; megtenni mindent annak érdekében, hogy a könyvvizsgálói tevékenység folytatására szakmailag, erkölcsileg alkalmatlanná vált kamarai tagok ne végezzenek könyvvizsgálói tevékenységet.
A törvényjavaslat megteremti a felsorolt feladatok magas szintű ellátásának feltételeit azáltal is, hogy állami feladatokat ruház át a kamarára. A kamara feladata lesz a ma még állami feladatot jelentő könyvvizsgálói tevékenység végzésének engedélyezése, a könyvvizsgálók névjegyzékbe vétele és nyilvántartása. A kamarai tagság a könyvvizsgálat végzésének engedélyét is jelenti, könyvvizsgálatot ugyanis csak kamarai tag végezhet.
Az okleveles könyvvizsgálói képesítésnek magas szintű szakmai képesítésnek kell lennie annak érdekében, hogy a könyvvizsgálók meg tudjanak felelni a velük szemben támasztott követelményeknek. A törvényjavaslat - az Európában általános gyakorlathoz hasonlóan - a könyvvizsgálói képesítéssel kapcsolatos állami feladatot is átadja a szakmailag legjobban felkészült intézménynek, a kamarának.
A könyvvizsgálói függetlenség a záloga annak, hogy az auditált beszámolót a piac szereplői megbízhatónak és valósnak fogadják el. Ezért foglalkozik a törvényjavaslat részletesen a könyvvizsgálói függetlenség kérdésével. A törvényjavaslat a könyvvizsgáló független véleményalkotását veszélyeztető összeférhetetlenségi szabályokon túlmenően meghatározza azt is, mikor és hol, milyen feltételek mellett állhat munkaviszonyban a kamarai tag, illetve milyen tevékenységet végezhet a kamarai tag a könyvvizsgálat mellett.
A könyvvizsgálói függetlenséggel nem egyeztethető össze, hogy a könyvvizsgáló a könyvvizsgálatot - a törvényjavaslatban meghatározottak kivételével - munkaviszony mellett végezze. Tekintettel azonban arra, hogy a jelenlegi előírások szerint a könyvvizsgálói engedélyek megadásánál ilyen feltétel nem volt, az érvényes engedéllyel rendelkezők már megszerzett jogait csorbítaná, ha a törvényjavaslat nem tartalmazna olyan átmeneti rendelkezést, mely szerint ezen könyvvizsgálók munkaviszony mellett is 2001. december 31-ig végezhetnek könyvvizsgálói tevékenységet, természetesen csak a kamara tagjaként.
A Magyar Könyvvizsgálói Kamara a tagsághoz, a tagsága által végzett tevékenységhez kapcsolódó közérdekű feladat ellátására jön létre.
(20.50)
A kamara tagjai csak természetes személyek lehetnek. A törvényjavaslat az európai gyakorlathoz hasonlóan lehetővé teszi, hogy a kamarai tagok könyvvizsgálói társaság keretében is végezhetnek könyvvizsgálói tevékenységet, ha megfelelnek a törvényjavaslatban előírt, az Európai Unió vonatkozó irányelvével összhangban lévő feltételeknek. Ezek közül a legfontosabb, hogy a társaság keretében a kamarai tagok végzik a könyvvizsgálói tevékenységet, látják el záradékkal a számviteli dokumentumokat, továbbá az, hogy a társaságot a kamaránál nyilvántartásba vegyék. Fontos az is, hogy a társaságnál a szavazati jogok többségével a kamarai tagok, illetve a bejegyzett könyvvizsgálói társaságok rendelkezzenek. Ez utóbbiak közül jogharmonizációs kötelezettségünkből következően nem zárhatjuk ki a külföldi könyvvizsgálói társaságokat sem.
A törvényjavaslat lehetővé teszi, hogy nemzetközi szerződés vagy viszonossági gyakorlat alapján a külföldi könyvvizsgálók, illetőleg a külföldön bejegyzett könyvvizsgálói társaságok Magyarországon is végezzenek könyvvizsgálói tevékenységet, alapítsanak könyvvizsgálói társaságot.
A kamara feletti törvényességi felügyeletet a törvényjavaslat szerint a pénzügyminiszter látja el. A könyvvizsgálók a számviteli dokumentumok kötelező felülvizsgálatával megbízott személyek, elsősorban a számviteli dokumentumokat ellenőrzik. Emiatt, továbbá azért, mert a pénzügyminiszter ad át állami feladatokat, indokolt, hogy a kamara törvényességi felügyelete oda tartozzon, ahová a számvitel szabályozása tartozik. A törvényjavaslatban rögzített szabályok természetesen kizárják, hogy a pénzügyminiszter közvetlenül irányítsa a kamarát, vagy csorbítsa a könyvvizsgálói függetlenséget. A törvénnyel szabályozott Magyar Könyvvizsgálói Kamara nem a magyar könyvvizsgálók egyesületi formában működő társadalmi szervezetének átalakulásával jön létre.
A törvényjavaslat elfogadását követően új kamara alakul meg. Éppen ezért a kamara megalakulásának előkészítésére indokolt egy szakértői bizottságot létrehozni, melynek feladatát a törvényjavaslat tartalmazza, és amelyben a jelenlegi egyesület kétharmados részarányban képviselteti magát. Az előkészítő bizottság munkája eredményeként bízunk abban: olyan kamara alakul meg, amelyben a tagok a maguk által választott testületek, tisztségviselők útján önállóan intézik szakmai ügyeiket, meghatározzák, és a közérdekkel összhangban képviselik szakmai, etikai, gazdasági érdekeiket, amelyben a tagok naprakész szakmai ismeretekkel rendelkeznek, és a könyvvizsgálatot a nemzetközi könyvvizsgálati sztenderdekkel összhangban lévő nemzeti könyvvizsgálati módszertani elveknek és szabályoknak megfelelően végzik, biztosítják a könyvvizsgálói függetlenség következetes érvényesülését.
Tisztelt Ház! Tájékoztatom önöket, hogy az Állami Számvevőszék a Magyar Könyvvizsgálói Kamaráról és a könyvvizsgálói tevékenységről szóló törvényjavaslathoz ellenjegyzését megadta. Mindezek alapján kérem a benyújtott törvényjavaslat megtárgyalását és elfogadását. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi