KERTÉSZ ISTVÁN

Full text search

KERTÉSZ ISTVÁN
KERTÉSZ ISTVÁN, a számvevőszéki bizottság előadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! A számvevőszéki bizottság megtárgyalta a T/4102. számú törvényjavaslatot. A tárgyalás részletekbe nem ment bele, általában az általános vitára való alkalmasság körül forgott a hozzászólók véleménye. Senki sem vitatta azt, hogy erre a rendkívül különleges és szakmai töltésű törvényre szükség van, hiszen ma Magyarországon mintegy tízezer fő rendelkezik könyvvizsgálói képesítéssel. Ebből a tízezerből több mint ötezer ma is aktívan működő okleveles könyvvizsgáló - az ezer fő jogi személy mellett.
A törvénynek nagy a jelentősége; nagyon fontos gazdasági szereplők sorsát, munkáját, lehetőségeit szabályozza. Annál is inkább, mert a parlament évről évre fokozatosan bővítette azon üzleti akciók, szereplők, szervezetek körét, ahol a könyvvizsgálók aktív bevonása immáron törvényi kötelesség és előírás. Azonban a könyvvizsgálóknak ezzel arányos felelősséget is kell vállalniuk, amely - mint probléma - az elénk terjesztett javaslat hiányosságaként felvetésre került.
Ugyanakkor az is elhangzott a számvevőszéki bizottság ülésén, hogy a Magyar Könyvvizsgálói Kamara egy zárt kör, hiszen a saját tagjai képzéséről, majdani tagjai képzéséről s a meglevő tagjai továbbképzéséről... - bizonyos mértékig állami, hatósági szerepvállalásokra felruházott szervezetről van szó. Ugyanakkor kellő nyitottságúnak kell lennie azért, hogy ez az üzlet - hiszen a könyvvizsgálat is éppen olyan üzlet, mint bármilyen más szakértői, tanácsadói tevékenység - kellően korrekt, s a versenysemlegesség szempontjából is megfelelően szabályozott legyen, különös tekintettel arra is, hogy a megbízó és a vizsgált szervezet ugyanaz, a hitelesítő is a megbízótól kapja az anyagi honoráriumát. Tehát bizonyos mértékig az óvatosságnak jogosultsága van.
Nagyon fontos a könyvvizsgálói függetlenség. Ennek érvényesítésére az előttünk lévő törvényjavaslat nagyon fontos és korrekt részleteket tartalmaz. Ugyanakkor a számvevőszéki bizottság ülésén elhangzott az is, hogy léteznek olyan szervezetek, ahol a megfelelő képzettségű, végzettségű szakemberállomány megtartása érdekében intézményesen biztosítani kell azt, hogy ezek az emberek - akik egyébként könyvvizsgálói végzettséggel rendelkeznek, és könyvvizsgálóihoz hasonlítható munkát végeznek - a könyvvizsgálói kamarai tagsághoz csatlakozhassanak, még akkor is, ha ennek majd csak esetleg később veszik hasznát.
Ilyen szervezet az APEH, az Állami Számvevőszék, a Vám- és Pénzügyőrség és a szakértői intézetekben dolgozó szakemberek. Ezektől olyan munkát várunk el, amely a könyvvizsgálókkal versenyképes képzettséget, végzettséget és gyakorlatot is igényel.
Nagyon fontos szempontként merült fel a számvevőszéki bizottság ülésén: tanulva az eddigi kamarák megalakulási problémáiból, a lehetséges maximális mértékig érvényesítsük azt, hogy a megalakulásra "alulról felfelé" módszerrel kerüljön sor. Ebben a vonatkozásban kétségeink vannak abban az előírásban, amely a meglévő mostani kamarai szervezet kétharmados részvételét biztosítja a megalakuló előkészítő bizottságban. Ezzel együtt is természetesen nagyon fontos törvényjavaslat, és ezt senki sem vitatta. Senki sem mondta azt, hogy ez a törvényjavaslat nem felel meg az általános vita szabályainak, ezért a bizottság az általános vitára való bocsátását támogatta. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi