DR. NAGY FRIGYES

Full text search

DR. NAGY FRIGYES
DR. NAGY FRIGYES földművelésügyi miniszter: Mélyen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A mezőgazdaságról szeretnék beszélni. A korábbi időben kevesebb szó esett erről a témáról, mert nem volt vele annyi gond. A mezőgazdaság olyan, mint a levegő vagy mint az oxigén: mindaddig, amíg rendelkezésünkre áll, és bővében vagyunk vele, nem hiányzik, észre sem vesszük; akkor azonban, amikor szűkében van, észrevesszük, és sok esetben elkezdünk idegeskedni és kapkodni.
Az elmúlt időszakban a magyar mezőgazdasággal nem volt különösebb probléma, hisz az élelmiszer-ellátás Magyarországon nem volt gond. Az élelmiszer-ellátás rendben volt, az emberek megfelelő mennyiségben, minőségben és választékban megtalálták az üzletekben, amit kerestek. Ezen túlmenően a termelésnek körülbelül egyharmadát exportpiacokra tudtuk vinni.
Az elmúlt évtizedekben felhalmozódott feszültségek azonban a mély rétegekben ott vannak, és esetenként hullámokat vernek, olyanokat, amelyek a felszínen is megjelennek. Ennek a jeleit figyelhetjük meg ma, amikor az emberek az utcán vannak, és demonstrálnak. Hiányzik a hátuk mögül egy támaszték az esetek nagy részében. Volt korábban egy nagyüzemi háttér, ami ezeknek az embereknek rendszeres fizetést biztosított, ami fizette a társadalombiztosítási járulékukat, rendezte az adóikat, nyugdíjjárulékukat, ezenkívül elvégezte az adminisztrációjukat is, és integrálta a háztáji termelésüket. Ez most nincs meg, nagyon sokan támaszték nélkül vannak, és nem éreznek biztos talajt a lábuk alatt.
Ehhez hozzátartozik még az a földkárpótlási rendszer, melynek következtében tömegesen jutottak földhöz olyan személyek és állampolgárok - magyarok és külföldiek egyaránt -, akik a földet megművelni nem óhajtják, hanem bérleti díjat szednek érte. Ez a pénz, amely nem kis összeg, hanem jó néhány milliárd forint, kikerül a mezőgazdaságból, máshol hasznosítják.
Mindezek megfigyelhetők a háttérben, különösen akkor, amikor a törvényhozásnak is vannak súrlódásai. A tanulságot mindenképpen le kell vonnunk: nagyobb fokú kommunikációra van szükség, különösen az érdekképviseletekkel. Ezeknek a száma növekvő. Ez nem jelenti azt, hogy bármelyiket is a jövőben diszkriminálni kell. A realitásokat azonban mindenképpen meg kell érteni mindazoknak, akik az érdekképviselet tagjai, vagy akik valamilyen célból vagy okból demonstrálni kívánnak. Akkor járunk jó úton, ha a kommunikációt és a kérdések megtárgyalását előzetesen csináljuk - és nem utólagosan. Az utólagos tárgyalások már csak nagyon erős kompromisszumok árán érhetnek el valamilyen eredményt.
A Földművelésügyi Minisztériumban elkészült a nemzeti agrárprogram alaptézisrendszere, amit a kormány vitára bocsát. Ebben a programban a magyar mezőgazdaság adottságaiból indulunk ki, és mindazokat a kérdéseket számba vesszük, amelyek ennek a társadalomnak a kötelességévé teszik, hogy a mezőgazdaságot és a vidéket felértékelje. Hisz nagyon sokat veszünk mi ki a természetből, amit nem teszünk oda vissza. Ezt a vidéken és a mezőgazdaságban lehet megtenni.
Tisztelt Parlament! Azzal a kéréssel fordulunk mindenkihez, hogy a nemzeti agrárprogram javításához, annak jobbá tételéhez szíveskedjenek segítséget nyújtani. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi