DR. SEMJÉN ZSOLT

Full text search

DR. SEMJÉN ZSOLT
DR. SEMJÉN ZSOLT (KDNP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Asszony! Közismert, hogy Budapest csodálatosan gazdag hévizes eredetű barlangokban. Ezeknek a barlangoknak a védelmében - különösen az újonnan felfedezett barlangok védelmében - a természetvédelem az esetek jelentős részében, úgy tűnik, nem teszi meg a szükséges intézkedéseket. Elvileg persze minden barlang felszíne védett kellene hogy legyen, de csak a Szemlőhegyi- és a Pálvölgyi-barlang feletti felszíni terület védettsége van kihirdetve. Miért késlekedik a három másik nagy barlang, a Ferenchegyi-, a Mátyáshegyi- és a Józsefhegyi-barlang feletti terület védettségének a kimondása, holott a védelem alá helyezés már 1991-ben elő lett készítve? Úgy gondolom, hogy a többi, egyelőre még csak kisebb hosszúságban ismert barlang felszínét is megilletné a védelem.
Az elmúlt évek során számos új barlangot fedeztek fel a Rózsadombon és környékén. A felfedezés az esetek egy részében már az építkezés megkezdése előtt megtörtént. Hogyan volt lehetséges, hogy a házak ezekben az esetekben is ráépülhettek a barlangokra? Így - csak hogy néhány konkrét példát említsek - a Ferenchegyi út 22., a Szalamandra úti Binder-lakótelep, a Bimbó út 56., a Turista út 45., a Verecke utca 103., a Verecke lépcső 22., a Nagybányai út 64. esetében. Milyen intézkedések történtek természeti kincseink védelmére? Mi módon van a további kutatás lehetősége biztosítva?
A fölfedezett barlangok több helyen is nagy kiterjedésű rendszereket sejtetnek, például a Ferenc-hegy keleti oldalában és a Látó-hegy déli lejtőjén. Mit tett a budapesti természetvédelem ezekért, a beépítések által veszélyeztetett barlangok felfedezéséért, kutatásáért? Hogyan lehetséges, hogy a Verecke lépcső és Verecke utca sarkán 1994-ben felfedezett, hidrotermás ásványokkal gazdagon díszített barlangot nyom nélkül betemették? Ugyancsak nem kutatták a gázvezeték építésekor felszínre került gömbfülkéket a Bimbó út 58. és a Bogár úr 21. előtt sem. Egyszerűen odafektették a gázvezetéket, mintha mi sem történt volna. Tragédia esetén ki lesz a felelős?
A barlangok védelmének elhanyagolása a Duna-parti hévforrások károsodását, szennyeződését is okozza. Ezek után aligha van csodálkoznivaló azon, hogy az egyedülálló természeti kincs, a rózsadombi hévizes karszt, az évekkel ezelőtt megtörtént felterjesztés ellenére sem lehetett a világörökség része. Köszönöm. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi