DR. SZILI KATALIN

Full text search

DR. SZILI KATALIN
DR. SZILI KATALIN környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Képviselő Úr! Elég nehéz helyzetbe hoz a képviselő úr formailag, hiszen két percben kell önnek hat kérdésére és egy megjegyzésére válaszolnom. Igyekszem nagyon röviden, a teljesség igényével megtenni ezt.
1. Hazánk 3224 barlangjának kétharmada áll országos védelem alatt, 125 kiemelkedő jelentőségű, fokozottan védett természeti érték. A Mátyáshegyi-barlang - amit képviselő úr kérdésében feltett - felszíne 1978 óta a Budai Tájvédelmi Körzet részeként védett. A Ferenc-hegyi-barlang felszíni védelmét a területi övezeti besorolás garantálja, a József-hegyi-barlang nagy része természetvédelmi kezelésben álló állami tulajdon, ami a védetté nyilvánítás befejezésétől függetlenül is garantálja a védettséget.
2. A természet fintora valóban, hogy esetenként szakembereket kész helyzet elé állítva, a mélyben húzódó barlangok védelmét a világon talán egyedülálló módon, egy szinte teljesen kiépült fővárosi lakónegyed alatt kell biztosítani. Sőt hozzáteszem: ezeknek a barlangoknak a felfedezését időnként éppen az építkezések, tehát a felszín alatti beavatkozások teszik lehetővé.
3. A térségben közel 30 kilométer összhosszúságú, különleges oldásformákban és ásványkiválásokban gazdag barlangjárat-hálózat található. Ezeknek a legnagyobbjai körülbelül 70 méter hosszúságú, különböző változatokban találhatók.
4. Az év elején hatályba lépett új természetvédelmi törvény teremtette meg a barlangokkal kapcsolatosan egyáltalán a szolgalmi jog lehetőségét, és ennek az ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzését.
5. A még ismeretlen barlangok felderítésére a Központi Környezetvédelmi Alapból kívánunk forrásokat biztosítani.
6. Barlang betemetéséről egyetlen esetben sem történt intézkedés. Olyan esetekben, ahol utat vagy bármi infrastruktúrát befolyásolt volna, oldalról biztosították a megközelíthetőséget.
7. Ez a megjegyzésére vonatkozik... (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.) Köszönöm, elnök asszony. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi