DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Miniszter úr megbízásából válaszolok a kérdésre, de miniszter úrral egyeztetve, tehát az ő véleményét is tolmácsolom.
Mindenekelőtt nagyon sajnálom, hogy képviselő úr ennyire félreértelmezi a két héttel ezelőtti kérdésére adott válaszomat. Mindössze arra kívántam rámutatni, hogy egy tervpályázat elvileg kétféle: vagy belföldi, vagy nemzetközi. A kettő között átmenet nincsen a magyar jogszabályok szerint.
Ami a tervpályázat jellegét illeti, a kormány 1996. június 19-ei ülésén hozott döntésével összhangban belföldi tervpályázatot írtunk ki. A kormány azért döntött így, mert a nemzetközi tervpályázat kiírása a pályázat lebonyolítását rettenetes mértékben meghosszabbította volna. Ez a tény '96 júliusától kezdve a sajtóban több ízben is nyilvánosságot kapott. A belföldi tervpályázat lebonyolítására pedig a máig hatályos, 1980. február 1-jén kelt építésügyi és városfejlesztési miniszteri rendelet irányadó, amely szerint belföldi tervpályázaton belföldi magán- vagy lakhatási engedéllyel rendelkező külföldi magán-, illetőleg jogi személy vehet részt. A tervpályázat kiírása ezzel összhangban történt.
A pályázattal kapcsolatban a minisztériumhoz beérkezett 254 darab kérdés, ezek közül az ön által felvetett problémát egyetlenegy érinti - ezt nem egy lehetséges pályázó tette fel egyébként -, és azt javasolja, hogy a pályázaton vehessen részt minden magyar nemzetiségű és magyar anyanyelvű személy, éljen az a világ bármely államában. Tekintettel arra, hogy a zsüri álláspontja szerint is a kérdésfeltevés a hazai pályázat keretében értelmezhetetlen, ezért fenntartotta a jogszerű megfogalmazást.
Tisztelt Képviselő Úr! Mindennek következtében tehát úgy gondolom és vallom magam is Illyés Gyulával, hogy az a magyar, aki magyarnak vallja magát. Ez az önvallomás azonban nem keletkeztet jogviszonyt. Egy pályázat elbírálása azonban jogi kérdés, és egy pályázat elbírálása jogszerűen megtámadható. A pályázat elbírálásánál az első kérdés, amit meg kell vizsgálni, hogy a pályázó eleget tett-e a pályázatban megfogalmazott feltételeknek. Az, hogy ki a magyar állampolgár, az, hogy ki a belföldön lakhatási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgár, jogi szempontból megítélhető. Az, hogy ki a magyar, jogi szempontból nem ítélhető meg: nincs olyan jogszabály, amely megmondaná és amelynek alapján egy bíróság egy ilyen per esetén dönteni tudna, hogy ki a magyar. Csupán magyar állampolgárról, illetőleg belföldi személyekről tud a jogszabály.
Ezt kívántam, képviselő úr, a múltkori válaszomban kiemelni. Ennek megfelelően nem tettem kétségessé senkinek a magyarságát, aki magyarnak vallja magát, nem tettem kétségessé különösen azoknak a magyarságát - egyetértek képviselő úrral -, akik áldozatos küzdelmet vívnak azért, hogy magyar identitásukat külföldön is meg tudják őrizni. Nem szakítottam el több millió magyarnak, a 15 milliós magyarság több millió tagjának történelmi és érzelmi kötődését Magyarországhoz és a magyar hazához és a magyar nemzethez, pusztán a között tettem különbséget, hogy valaki magyar, mert annak vallja magát, vagy a hatályos törvények szerint magyar állampolgárnak, illetőleg belföldön lakhatási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgárnak tekinthető.
Képviselő úr utolsó kérdésére: mit lehet tenni annak érdekében, hogy mégis olyan magyar személyek, akik magyar állampolgársággal nem rendelkeznek, részt vehessenek ezen a pályázaton, azt tudom válaszolni, hogy a pályázat megjelenése óta eltelt három hónap során a Nemzeti Színház kormánybiztosi irodájába ilyen megkeresés nem érkezett. Ha azonban lett volna ilyen, akkor magyarországi tervezőpartner bevonásával a pályázaton való részvétel lehetősége megteremthető lett volna. Magyarországon hatósági engedélyhez kötött tervezői munkát csak a tervezői névjegyzékbe felvett építészek végezhetnek. Külföldi illetőségű magyar származású építészek esetében ezért szükségszerűen be kell kapcsolódnia a tervezésbe a magyarországi partnernek is. Köszönöm szépen, és kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi