DR. VARGA LÁSZLÓ

Full text search

DR. VARGA LÁSZLÓ
DR. VARGA LÁSZLÓ (KDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! Ez év február 25-én egy azonnali kérdést intéztem a miniszter urat helyettesítő államtitkár úrhoz abban az ügyben, mi az oka annak, hogy az új Nemzeti Színház felépítésének a tervpályázatán részt vehetnek magyarországi lakhatási engedéllyel rendelkező idegenek, külföldi magánszemélyek, ugyanakkor nem a külföldön élő magyar állampolgárok, és úgyszintén nem a Romániában s a szomszéd országban élő magyar nemzetiségűek sem.
Az államtitkár úr azt válaszolta, hogy Erdélyben - idézem -: "a legjobb tudomása szerint a magyarok román állampolgárok, ugyanúgy természetesen a szomszéd országokban lévő magyar nemzetiségű lakosok is az adott ország polgárai." Majd magyarázatképpen hozzátette - elég sok, mondjuk, mély magyarázattal -, hogy ilyen nehéz kérdést nem lehet lebonyolítani, és fel kellene állítani egy magyarság-ítélőszéket, hogy állapítsa meg, ki a magyar.
A válasz megdöbbentő. Egyrészt azért, mert az államtitkár úr kétségessé teszi azoknak a magyarságát, akik - szabadna így mondani - régi földjükön élve élethalálharcot folytatnak azért, hogy szépséges magyar nyelvüket iskolákban is megőrizhessék, történelmi tudatukat is megőrizzék, továbbá a magyar kultúrát ápolhassák, tehát mindent megtesznek annak érdekében, hogy magyarok maradhassanak, jobban, mint sokan az anyaországban.
A válasz azért is elfogadhatatlan, mert a 15 milliós magyarság létszámát miért kell csökkenteni azzal, hogy idegen állampolgároknak nevezzük, és Illyés Gyula szavaival élve: "magyar az, aki magyarnak vallja magát." Éppen ezért ezen jelentős kérdés érdekében kérdezem a miniszter urat, nemcsak azon az alapon, hogy miniszter, és kérem, értse meg a megjegyzésemet, inkább példamutatóképpen mondom, mint bírálatképpen, az édesapja nagyon sok áldozatot hozott a Nemzeti Színházban, amikor én még ott jogtanácsos voltam a háború után négy éven át, és úgy érzem, ő is azt akarta, hogy az összmagyarságnak legyen egy színháza, és abban - a lebontásról akkor nem volt még szó, de - valamilyen formában mindenki részt vegyen.
Ezért kérdezem a miniszter urat: helyesnek tartja-e az államtitkár úr válaszát. Ha igen, akkor miért? Ha nem, mit kíván annak helyesbítéséért megtenni, és főleg - megismétlem - szándékozik-e a miniszter úr az új Nemzeti Színház felépítésének tervpályázatát meghosszabbítani, hogy azon a külföldön élő magyarok, a Romániában s a szomszéd országban élő magyar nemzetiségűek is részt vehessenek?
Kérem a válaszát a miniszter úrnak. (Taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi