CSÉPE BÉLA

Full text search

CSÉPE BÉLA
CSÉPE BÉLA (KDNP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Országos, súlyos ügyként kell felvetnünk a felsőoktatásban, a közművelődésben kialakult feszült helyzetet, amelyet az a szomorú tény okoz, hogy a kötelező béremeléseket nem tudják teljesíteni. Ezzel kapcsolatban az Eötvös Loránd Tudományegyetemen már sztrájkbizottság alakult, és a legújabb fejlemény, hogy szervezés alatt van, megfontolás tárgya már a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete kezdeményezésében, hogy rövidesen egy országos sztrájkbizottság is alakuljon. Tehát a felsőoktatásban ezen az úton keresik az igazukat, keresik annak a megoldását, hogy az oktatók, a dolgozók hozzájuthassanak a bérükhöz. A közművelődés terén - tájékozódásom szerint - peres úttal próbálkoznak, valamiképpen ők is meg akarják oldani ezt a feszült helyzetet.
Ezzel kapcsolatban el kell mondanunk, hogy helytelenítjük a kormánynak azt a magatartását, amellyel ezt a kérdést kezeli. Olyan véleményeket hallunk a tárca részéről, hogy az itt hiányzó differenciát az intézményeknek tulajdonképpen ki kellene gazdálkodniuk - mondjuk, a bevételek növelésével, a dologi kiadások erre a célra fordításával. Azonban felhívjuk a figyelmet, hogy nagyon sok intézménynél bizony az alapellátásra sem marad pénz akkor, ha ehhez kénytelenek hozzányúlni. Felmerült az is, hogy létszámcsökkentéssel kellene ezt kigazdálkodni - mondja a tárca. A felmérések szerint az ELTE-nél ez 500 dolgozó elbocsátását jelentené, a szegedi tudományegyetemen 250-et, a debreceninél pedig 200-at. Ilyen mérvű belenyúlás megengedhetetlen, ez sokkal rosszabb helyzetet teremtene, mint amit a Bokros-csomag annak idején okozott.
Nem fogadható el az a tárcavélemény sem, hogy a nem oktató dolgozók munkáját tulajdonképpen a hallgatók foglalkoztatásával is lehetne helyettesíteni. Nem fogadható el az sem, hogy a tandíj egy részét fordítsák ezekre. Tehát a tárca lényegében keresi a forrásokat, rámutat arra, hogy hogyan lehetne megoldani, önkormányzati források is szóba kerülnek. Azonban megkerülhetetlen az az alaptény, hogy a kormányzat felelőssége a felsőoktatásban a megfelelő bérezés - mert itt kötelező bérezésről van szó - biztosítása. Ez annyira megkerülhetetlen, hogy ha sztrájkkal vagy peres úton jutnak az igazukhoz, az végül is nagyon szomorú lenne, ezért mi ezúton is felszólítjuk a kormányt, hogy keresse, és rövid időn belül mindenképpen találja meg a megoldást erre a súlyos feszültségre.
Úgy véljük, a probléma onnan is adódik, hogy tulajdonképpen ezen a téren sem tudott a kormány egyetérteni az érdekképviseleti szervezetekkel, mert olyan különbség derült ki nem olyan régen, hogy más bázist tekint az érdekképviselet és mást a kormány. Így felmerült az, hogy tulajdonképpen az 1996 januári bérszínvonal lenne az alap, amire számolni kell a béremeléseket. Úgy gondoljuk, ezek a béremelések nem jelentenek olyan kiugró bérnövekményeket, amelyeket így kellene kezelni, hiszen lényegében az inflációval való lépéstartást szolgálják a kötelező béremelések is.
Még egy nagyon fontos összefüggésre szeretném felhívni a figyelmet ezzel kapcsolatban. Van egy felmérés, mely szerint az országok teljesítményét, a GDP-t sok minden befolyásolja, de két nagyon fontos dolog különösen, amelyek közül az egyik az oktatás, a felsőoktatás kérdése. A másik - és nem véletlen, hogy ezt most felhozom - a mezőgazdaság kezelése.
Kimutatták, hogy ez a két tényező igen jelentősen befolyásolja egy nemzet jövőjét, de természetesen magát a gazdasági teljesítményt is. Akkor, amikor ezen a két területen ilyen feszültségek vannak, mindenképpen fel kell hívnunk a figyelmet - elsősorban a kormány és a parlamenti többség figyelmét - arra, hogy sürgősen és nagyon hamar meg kell oldani ezt a feszültséget a jövőnk, a biztonságunk érdekében.
Köszönöm figyelmüket. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi