DR. DOBOS KRISZTINA

Full text search

DR. DOBOS KRISZTINA
DR. DOBOS KRISZTINA (MDF): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Én azt hiszem, hogy a felsőoktatásban kialakult helyzet nem most jelent meg először a parlament napirendjén, hiszen folyamatosan, október óta volt módom többször felszólalni, de nem csak nekem magamnak, hanem ellenzéki és kormánypárti képviselőknek egyaránt.
A mostani helyzet azonban azért sokkal veszélyesebb, hiszen valójában az államtitkár úr folyamatosan magyarázza, ahogy az ELTE fogalmazott a miniszterelnök úrnak írt levelében: "A megállapodások szövegének fondorlatos magyarázgatása folyik államtitkári szinten.". Egyetlenegy mondatban igaza van az államtitkár úrnak: valóban, márciusban magasabbak a számlák, mint augusztusban, ezt a megállapítást tisztelettel köszönjük, ezt minden egyetemi vagy minden iskolában dolgozó pontosan tudja, sőt, minden parlamenti képviselő is. Azt gondolom azonban, azt a kérdést felvetni most, márciusban, hogy a költségvetési vitánál miért nem vette figyelembe a kormány és a kormánypárti többség azt a megállapodást, amelyet maga a miniszterelnök úr és Magyar Bálint miniszter úr írt alá, azt gondolom, nem ildomos; hiszen a költségvetés tárgyalása november környékén kezdődött el, ha jól számolom, most már az ötödik hónap telt el azóta - ha azóta nem vették észre, akkor igen nagy baj van. Igen nagy baj van, ha úgy gondolják, hogy a felsőoktatás ezt ki fogja tudni gazdálkodni az amúgy is rendkívül rossz költségvetési pozíciójában.
Van azonban még egy mondat, amit szeretnék felolvasni, ami egy fenyegetés is a felsőoktatás számára, hiszen - idézem -: "a kormány megkeresi azokat a politikai és jogi eszközöket, amelyekkel e mulasztás pótlása kikényszeríthető", vagyis a kormány kvázi megfenyegette az egyetemek, főiskolák rektorait és vezetőit, hogy mulasztást követtek el, mert nem fizették ki a nem létező pénzből a közalkalmazottak bérét. Nem is tudom elképzelni, hogy milyen politikai eszközöket kíván megkeresni a kormány: az autonóm egyetemek és főiskolák rektorait kívánja politikai úton leváltani? (Dr. Pusztai Erzsébet: Persze!)
(8.50)
Ez az új megoldás? Azért, mert hibázott a költségvetés kapcsán, akkor most azokat a rektorokat vagy főigazgatókat, akik betartják a törvényt, és nem kívánják... (Az elnök a csengő megkocogtatásával figyelmeztet az idő leteltére.) - utolsó mondat -, nem kívánják teljesen eladósítani az intézményüket, azokat kívánja politikai úton leváltani?
Azt gondolom, hogy ez a magatartás szégyenletes... (Az elnök a csengő megkocogtatásával ismételten figyelmeztet az idő leteltére.), és jó lenne, ha a parlament magába nézne, és újra megalkotná a költségvetési törvényt, ahol megvan a fedezete... (Az elnök kikapcsolja a képviselő mikrofonját. - Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi