DR. RASKÓ GYÖRGY

Full text search

DR. RASKÓ GYÖRGY
DR. RASKÓ GYÖRGY (MDNP): Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Elnök Asszony! Azt hiszem, hogy a napirend előtti felszólalásom, bár véletlenül, de pontosan kapcsolódik az előbb elhangzottakhoz. Arra szeretnék utalni, hogy a Pénzügyminisztérium napokban megjelentett kiadványa óriási sikerről számol be a Horn-kormány gazdaságpolitikájával kapcsolatosan, mondván - idézem -: "1995-'96-ban sikerrel járt az egyensúly helyreállítása és a versenyképesség jelentős javítása érdekében végrehajtott gazdaságpolitikai kiigazítás. A magyar gazdaság újra egészséges, minden lehetősége megvan arra, hogy növekedjen, óriási jövő előtt áll, jelentős gazdasági növekedés várható".
Ezzel szemben a valóság egészen más képet mutat, mert még ezen a területen is, ahol részsikereket valóban elért a kormány - itt a külső pénzügyi egyensúly javítására, javulására gondolok -, de ugyanakkor a valódi cél, a magyar gazdaság versenyképességének javítása bizony nem történt meg. A beruházások továbbra is stagnálnak, és ha a statisztikai adatokat nézzük, ezek szerint a külkereskedelmi mérleg hiánya januárban 344 millió dollár volt - ez 58 millióval magasabb, mint 1995 januárjában -, az export 13 százalékkal csökkent, míg az import 5,6 százalékkal növekedett, és ez a trend tavaly szeptember óta tart, vagyis az import egyre nagyobb mértékben gyorsul, az export egyre nagyobb mértékben esik vissza. 1994-ben az Antall-Boross-kormány gazdaságpolitikáját bírálva állították le a gazdasági növekedést, ami akkor 3 százalék körüli volt, mondván, hogy ez súlyos külkereskedelmi mérleghiányhoz fog vezetni - ez 3,9 milliárd dollár lett végül.
Megjósolom, hogy 1997-ben ugyanúgy meglesz ez a külkereskedelmi mérleghiány, csak egy óriási különbséggel: az a gazdasági növekedés nem lesz meg mellette, ami 1994-ben megvolt. 1994-ben 10 százalékkal nőtt a beruházások volumenindexe, 1996-ban még mindig csökken, 1997 eddigi jelzései alapján a reálgazdaságban továbbra sem várható, hogy a beruházások érdemben növekednének. Ugyanakkor az import nő és a vámstatisztika, illetve a vámpótlék leépítése tovább fogja javítani az import pozícióját, vagyis Magyarország külgazdasági versenyképessége a Horn-kormány gazdaságpolitikájának eredményeképpen semmiképp sem javul, legalábbis ennek jeleit nem látjuk. A stagnálásnak annál inkább, a lakosság vásárlóerejének csökkenése miatt a belföldi kereslet rendkívüli mértékben visszaesett. Emiatt nem is várható, hogy érdemi beruházások történjenek az országban.
Ebben az esetben lehet nagyon örülni annak - amit szintén idézek a Pénzügyminisztérium anyagából -: "A keresetek 1996-ban is lassabban növekedtek, mint az összes jövedelem, így az arányuk a GDP százalékában további 1 százalékponttal csökkent, ma már csak 45 százalék". '94-ben 49 százalék volt, tehát sikerült 4 százalékpontos csökkenést elérni. Vagyis mi történt? Egy jövedelemátrendeződés, semmi más! A jövedelemátrendeződés a magyar lakosság, a bérből és fizetésből élők kárára és bizonyos szűk pénzügyi befektetők javára történt. Emiatt van az a tiltakozási hullám az országban, aminek jeleit, azt hiszem, ma már a kormány is egyértelműen látja. És ekkor jön az új ötlet; valószínűleg megint kiigazítást kell tenni a kormánynak ezen rossz gazdasági mutatók miatt. Az ötlet pedig az, hogy próbáljunk megegyezni egy 10 százalékos béremelésben 1998-ra, akkor talán sikerül újra stabilizálni a magyar gazdaságot, annak pénzügyi mérlegét. Azt hiszem, ez az ötlet hasonlít arra a klasszikus zenebohócra, akinek a különböző zeneszerszámait elveszik, de még mindig elő tud húzni egy másikat, és ugyanúgy megfújja a kürtöt vagy trombitát, vagy bármit. Azt hiszem, hogy ez az, amit a magyar lakosság - függetlenül attól, hogy politikai pártok mennyire szítják vagy mennyire serkentik az ilyen tüntetéseket - nem tud elviselni. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) És azt javasoljuk a kormány számára, vessen el egy ilyen ötletet, mert nem hiszem, hogy ezzel az ötlettel vagy annak megvalósításával a '98-as választásokat meg tudja érni. (Taps az ellenzék padsoraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi