DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Szeretném megjegyezni, hogy a tárca - tiszteletben tartva a felsőoktatási intézmények autonómiáját - nem kíván tanácsot adni arra nézve, hogy egyes intézmények honnan teremtsék elő a működéshez szükséges összegeket. (Derültség az ellenzéki oldalon.) A tárca mindössze azt merészelte állítani, hogy a számok eléggé makacs dolgok, és e számok azt bizonyítják, hogy a felsőoktatási dolgozók béremeléséhez szükséges forrásokat az ez évi támogatásnövekedés tartalmazta.
Azt is állította a tárca, hogy természetesen - mint mindenki másnak - a felsőoktatási intézményeknek is vannak kiadásaik és bevételeik, és a kiadásaikat a bevételeikből fedezik. E bevételek egyike - de korántsem kizárólagos bevétele a felsőoktatási intézménynek - az állami működési támogatás. A probléma ott jelentkezik és jelentkezhet, hogy az állami támogatás, a költségvetési támogatás a kincstári rendszerben 1/12-enként havonta érkezik, miközben az intézmény saját bevétele esetleg csak szeptemberben keletkezik, ámde a márciusi számla magasabb, mint az augusztusi, tekintettel arra, hogy februárban van oktatás és kell fűteni, míg júliusban nincs oktatás és nem kell fűteni.
(8.40)
Ebből következően elképzelhető, hogy a márciusi kifizetéseknél feszültségek keletkeztek egyes felsőoktatási intézményekben, ezeket a kiadások belső szerkezetének átcsoportosításával, a kincstári rendszertől való eltéréssel és a kifizetés előrehozásával lehet kezelni, és erre nézve a tárca készséget mutatott. Mindössze ennyit állítottunk, amikor azt mondtuk, hogy a felsőoktatási intézményeknél az egész évre meglévő pénz elég az egész éves béremelés kifizetéséhez; ha márciusra nézve az a havi bevétel és az a havi kiadások nem hozhatóak összhangba, akkor segítünk ezen a problémán a Pénzügyminisztériummal egyetértésben. Azt gondolom, hogy ezzel még olyan súlyos vétket nem követtünk el. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi