GYIMÓTHY GÉZA

Full text search

GYIMÓTHY GÉZA
GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Napirend előtt gyakran esik szó privatizációs folyamatok vizsgálatáról, történik napirend előtti felszólalás, és nem megnyugtató sajnos a privatizációért felelős miniszter asszonynak a válasza, hogy majd a vizsgálat legvégén tájékoztatást kapnak a képviselők és az érintettek. Már évek óta azt tapasztaljuk, hogy egyetlenegy igazi privatizációs folyamat nem lett valódi vizsgálat, górcső alá véve.
Miről is van szó? A borsodi acélipar reorganizációja azért nagyon tragikus, mert ha valamiben, akkor a mostani kormánykoalíció nagyobbik pártjának, a Szocialista Pártnak nagyon sok, évtizedes tapasztalata lehetett volna úgymond ennek a válságnak a kezelésében.
Én három szempontot jelöltem meg korábban, amikor a Kisgazdapárt is nagyon gyakran támadja e rablóprivatizációs vagy privatizációs folyamatokat. Elsősorban: mennyi volt jelen esetben itt - a borsodi acélipar egyik nagyüzemének a privatizálása során mennyi volt - a könyv szerinti érték, mennyiért vették konkrétan meg az új tulajdonosok; 51 százalékban ugye magántulajdonba került. Nagyon gyakori ez a konstrukció: 51 százalék magántulajdonban, és a 49 százalékos ÁPV Rt.-tulajdonnál bizony nem vagyonőrként működik az ÁPV Rt., hanem szinte szétfolyik, elfolyik az állami tulajdon.
A másik szempontként gyakran megjelöltük mi is, a privatizációt felülvizsgáló bizottságnak is gyakorlatilag egyik feladatként adtuk volna: a foglalkoztatási kötelezettség. Az ott lévő dolgozók érzik legjobban a bőrükön, hogy ezt szinte egyetlenegy privatizációs szerződésben nem tartották be, vagy például egy hete volt az almásfüzitői timföldgyárnak az általam elmondott dolga, még ott se tartották be.
A harmadik pedig: gyakorlatilag kik kerültek be az igazgatótanácsokba, felügyelőbizottságokba, kik menedzselik jelenleg azt a folyamatot? - tehát az ÁPV Rt. részéről. Ezekre se kaptunk sose választ. Mi is nagyon várjuk az ÁPV Rt.-nek, illetve a Számvevőszéknek a tényleges, részletes jelentését. Köszönöm. (Szórványos taps a jobb oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi