HORN GÁBOR

Full text search

HORN GÁBOR
HORN GÁBOR (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök asszony. Folytatódik ez az időnként számomra cirkuszra emlékeztető körtánc a parlamentben: tegnap elmondtuk többen a kormányzati oldalról, ma ugyanezt halljuk. Született egy megállapodás 1996-ban az érintett munkáltatói oldal, tehát a kormányoldal és a felsőoktatási dolgozókat képviselő szakszervezetek között. Született egy költségvetési törvény, született egy közalkalmazotti törvény módosításaként egy új közalkalmazotti bértábla. Ennek betartása természetesen kötelező. Az a kérdés, hogy hogyan tartódik be ez a dolog. Tehát ami itt folyik, az szerintem egy klasszikus hecckampány, nincs arról szó, hogy a felsőoktatásban dolgozók ne kapnák meg a béremelésüket, arról van szó, hogy hogyan kapják meg, milyen forrásból.
Többen elmondtuk itt, és pontosan tudják az ellenzéki oldalon is elég gyér számban, például fideszesként ülő képviselőtársaim - ha már a minisztert hiányolja egyszemélyben Varga Mihály, szeretném jelezni, hogy egy ilyen nagy létszámú frakcióban ezt fordítva is meg lehetne tenni, de ez egy zárójeles megjegyzés -, mindenki tudja, hogy 1997-ben jelentős mértékben, kiemelkedő mértékben emelkedett az oktatás finanszírozása és ezen belül is a felsőoktatás finanszírozása. Azt is mindenki tudja, hogy nagyon különböző módon gazdálkodnak a felsőoktatási intézmények. Vannak olyanok, amelyek meg tudták ezt oldani - a sajtóból ezt lehet hallani -, és vannak, amelyek nem tudták megoldani ezt a béremelést. Meg kell nézni, hogy mi az oka annak, hogy nem tudták megoldani.
Felhívnám a figyelmet arra, ha valaki vasárnap éjszaka nem aludt, megnézhette egy kormánypártisággal egyáltalán nem gyanúsítható ELTE-oktató véleményét erről a kérdésről, aki azt mondta - név nélkül idézném -, hogy bizony a felsőoktatásban, például az ELTE-n nagyon kevés dolog történt reform-ügyben, nagyon kevés előrelépés történt, ami elkerülhetetlen lenne. Tehát akkor, amikor itt egyik oldalon kiabálunk egy egyébként törvényi kötelezettség végrehajtásáról - amit, még egyszer mondom, végre fogunk hajtani, mert nincs más választás, törvény van rá, a közalkalmazotti törvény -, akkor a dolog másik felét is végig kellene gondolni. Megtörtént-e minden a felsőoktatás bizonyos intézményeiben, vagy pedig az van, hogy vannak olyan felsőoktatási intézmények, amelyek végrehajtották azokat a lépéseket, ami alapján most meg tudják csinálni ezt a bérfejlesztést, és vannak olyanok, amelyek nem csináltak semmit, és most újból a markukat tartják. Ez bizony legalább akkora kérdés, mint az a kérdés, hogy van-e elegendő pénz a felsőoktatásban. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi