RUSZNÁK MIKLÓS

Full text search

RUSZNÁK MIKLÓS
RUSZNÁK MIKLÓS (KDNP): Köszönöm szépen, elnök asszony, a szót. Tisztelt Államtitkár Asszony! Tisztelt Országgyűlés! A kormány az új évben sem tétlenkedett a megszorító intézkedések területén, hiszen Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és - gondolom - az ország más megyéjében is az elmaradott térségekben több helyi önkormányzat kikerült a hátrányos helyzetű kategóriából, ami jelentős támogatásmegvonással járt együtt.
Ezeken a településeken az önkormányzatok és én magam sem igazán értem ezt az új besorolást, ami azt jelenti, hogy a település megszűnt mint hátrányos helyzetű önkormányzat. Ez nem lenne biztosan baj, ha ez valóban így lenne, de nem így van, mert ez azzal jár, hogy csökkentik a normatív támogatásokat, vagy rosszabb esetben meg is vonják azokat. Akik ezeken a településeken élnek, ők érzik a legjobban, hogy sorsuk nem igazán fordult jobbra, hisz a munkanélküliség 20-30 százalékos, és a helyzetük kilátástalan; hacsak attól nem lettek fejlettebbek, hogy a telefon, a gázvezeték a községen keresztülmegy, de a lakosságnak csak a töredéke képes megfizetni a gázbevezetés és a telefon óriási költségeit.
A kormány hosszú ideje ígérgeti egyes elmaradott térségek megsegítését - ide tartozik Zemplén térsége is, ezen térség megsegítését -, azáltal, hogy a hátrányos helyzete miatt különböző preferenciák biztosításával vállalkozói övezetet hoznak létre. Ez jelentős adókedvezményeket biztosítana a befektetőknek; ezt egy kormányhatározattal meg lehetne oldani. Ehelyett úgy tűnik, mintha nem az ésszerű munkahelyteremtés, hanem a térség önkormányzatai normatív pénzügyi támogatásának csökkentése lenne a kormányzat elsődleges célja, legalábbis erre utalnak az MSZP-SZDSZ-koalíció ésszerűtlen pénzügyi megvonásai.
Kérdezem ezért államtitkár asszonyt, hogy miért került ki több hátrányos helyzetben lévő önkormányzat a hátrányos helyzetű kategóriából. Van-e mód ezen rossz döntésen változtatni? Várom államtitkár asszony válaszát.
Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi