DR. SURJÁN LÁSZLÓ

Full text search

DR. SURJÁN LÁSZLÓ
DR. SURJÁN LÁSZLÓ (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tulajdonképpen az előző napirendi vita az előjátékának is tekinthető annak, amit mondani akarok. Valóban, nincs konszenzuslégkör, de megítélésem szerint konszenzuskényszer van. S ha ezt a kényszert az érintettek eljátsszák, akkor történelmi felelősséget játszanak el. Ez a konszenzuskényszer bizonyos értelemben évek óta itt van, de a kormányzati ciklus végén egészen más jelleggel jelenik meg.
Arról van szó ugyanis, kedves képviselőtársaim, hogy ma már nem nagyon lehet kétség a tekintetben, hogy 1998-ban egy új kormány áll föl. (Dr. Szabó Zoltán: Merthogy mindenképpen új kormány áll föl!) Azok a törvények, amelyek most hozódnak, azoknak a végrehajtása már mások feladata lesz.
Ilyen helyzetben mit tehet a kormány? Teheti azt, hogy megpróbál népszerű intézkedéseket tenni, hogy feledtesse a korábban okozott sok keserűséget - a pénzügyminiszter nyilván nem ok nélkül beszélt a politika fellazulásának veszélyeiről nemrégiben. Teheti a kormány azt, hogy avval javítja a politikai légkört, hogy szakmai törvényeket terjeszt elő, amelyeknél könnyű megteremteni a többoldalú támogatást - erre is volt példa. De a megegyezés útjára kellene kényszerítsen az a felismerés, hogy lényeges, sorsdöntő kérdésekben is dönteni kell, teljesen függetlenül attól, hogy a ciklusból egy év vagy egy hónap van hátra. Ilyen esetekben viszont az egyetértés elengedhetetlennek látszik.
A nagy horderejű és ezért szélesebb körű egyetértést igénylő kérdésekből itt bőven tárgyaltuk a nemzeti agrárprogramot. Nekem nem tisztem ezt minősíteni, azt hiszem azonban, hogy az a keret, amelyet a kormány ajánl, hogy kibocsátja, mindenki hozzászólhat, és akkor aztán majd ebből valami kijön, ez a keret nem a hatékony munka kerete. Ez inkább társadalmi feszültségek kezelésére való, de nem egy valódi nemzeti konszenzus megteremtésére!
Van egy elem, amit ki szeretnék emelni. Ennek a nemzeti agrárprogramnak a szövegéből, az elemző részből hiányzik valami - helyesebben nekem egyáltalán nem hiányzik, örülök, hogy nincs benne. Nincs benne az előző négy év szokásos - máskor szokásos - ócsárlása. Ezt én nagyon pozitíven értékelem - köszönöm államtitkár úr bólogatását is (Derültség.) -, mert úgy ítélem meg, hogy ez az a jel, amire építeni lehetne, mert különben lehetetlenné válik a kommunikáció.
Széles körű egyeztető tárgyalásokat kellene kezdeni a felsőoktatás gondjairól. Csődöt mond a kormányzat, ha a minisztérium csak annyit üzen az egyetemeknek: fizessék ki a törvényben előírt béremeléseket, inkább maradjanak adósok a villanyszámlával. Azt gondolom, az egyetemek működtetése, a szerződések teljesítése éppen olyan törvényes kötelezettség, mint a közalkalmazotti törvény betűjének, szellemének, béremelésének a megtartása.
Végezetül meg kell ismételnem - mert égető kérdésnek tartom - a Népjóléti Minisztérium által néhány hónapja már kurtán-furcsán elutasított javaslatomat a válságról válságra bukdácsoló egészségügy problémáinak rendezésére. Azt hiszem, elérkezett az idő egy nemzeti egészségügyi kerekasztal-tárgyalás megtartására - és valójában ezt a formát ajánlanám az agrárium számára is. Ebben a pártok és a kormány mellett a szakmai szervezeteké kellene legyen a főszerep.
(8.50)
Magyarországon rendelkezésre áll a megfelelő szakembergárda. Érdekes, hogy az egészségügyi finanszírozás rendszerének továbbfejlesztésére a magyar kormány szakértőket kért az Európai Uniótól. A megküldött öt szakértő közül kettő magyar állampolgár, tehát adott az a magyar szakértelem, amire támaszkodva dolgozni lehetne.
Nem sorolom föl most az egészségügy ezer problémáját, tudjuk, nehéz, megoldhatatlannak látszó csomag, azonban az egyetlen esély arra, hogy ne legyen kitéve ez a terület is a kormányváltások hullámzásainak, hogy biztonságban dolgozhassanak a kórházakban, és ami most még sokkal lényegesebb, az alapellátásban. Ehhez egy tisztázó tárgyalásra és a közös program kialakítására szükség van.
Tisztelt Képviselőtársaim! A bukás jele lenne, ha a kormány vállalna egy ilyen szellemű törvény-előkészítést? Nem - azt hiszem, reálpolitika lenne. Ne feledjék Illyés Gyula szavát: növeli (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.), ki elfedi a bajt. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi