GYIMÓTHY GÉZA

Full text search

GYIMÓTHY GÉZA
GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Az előző napirend előtti felszólalásomban elmondtam, társadalmi minimum, és a huszadik század végén egy magyar állampolgár jogosan várja el a mindenkori kormánytól, a társadalmat irányító hatalomtól, hogy biztosítsa számára az alapvető élelmiszereket, az alapvető szolgáltatásokat - mondjuk, energiaügyben -, de ugyanígy a társadalmi minimumként megfogalmazható az is, hogy az alapvető egészségügyi ellátást biztosítsa.
Hosszú hónapokig zajlott a parlament falai között az egészségügyi törvényről és a korábbi egészségügyi törvényeket érintő jogszabályok módosításáról szóló vita. A társadalom mégis negatívan értékel, elsősorban vidéken, azokban az elmaradott kis falvakban, ahol megszűntek a szülőotthonok, vagy ahol csak demonstrációval tudják elérni - például Kisbéren, Pincehelyen és sorolhatnám tovább -, hogy a vidéki kórházak egyáltalán megmaradjanak.
Eközben a világon, a fejlett Európában az a divat, az a tendencia, hogy a 200-300-400 ágyas kórházak, a középkórházak fejlesztésére fordítanak. Nálunk pedig a kormányzat szinte leírja a kis vidéki kórházakat, lehetetlen helyzetbe hozva az állampolgárokat, akiknek például útiköltség-növekedést okoz az, hogy 50-60 kilométerre kell utazniuk beteglátogatásra. De sorolhatnám tovább azokat a problémákat, amelyek mind társadalmi feszültségeket okoznak.
Nos, a Kórházszövetség kongresszusán, melyen - mint azt örömmel hallottam - államtitkár úr is részt vett, a szakma érdekképviseleti vezetői megfogalmazták a gondokat és bajokat. Még egyszer mondom, a kormány nem tehet mást, mint hogy meghatározza a társadalmi minimumot - jelen esetben az egészségügyben is -, azt mindenképp biztosítja, és csak utána kezd hozzá az egyébként pazarlásokat is magában foglaló egyéb elképzeléseihez, amelyekkel kapcsolatban az ellenzéki képviselők gyakran felhívják a kormány figyelmét, hogy micsoda pazarlás történik az országban. Tehát a társadalmi minimumokat önöknek kell biztosítaniuk.
Köszönöm. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi