KELETI GYÖRGY

Full text search

KELETI GYÖRGY
KELETI GYÖRGY honvédelmi miniszter, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A NATO az 1996. évhez hasonlóan idén is megrendezi Törökország, Görögország és Olaszország területén a "Dynamic mix" fedőnevű gyakorlatát. A gyakorlat a NATO déli parancsnokságának legnagyobb szabású ez évi gyakorlata, melyen Dánia és Izland kivételével valamennyi NATO-tagország részt vesz.
A gyakorlaton mintegy 300, a NATO alárendeltségébe tartozó repülőgép fog részt venni. A tavalyi gyakorlathoz hasonlóan több NATO-tagország kérte, hogy a gyakorlatra való eljutás, illetve az onnan való hazatérés során igénybe vehesse Magyarország légterét, illetve az átrepülő repülőgépek egy része üzemanyag-feltöltés céljából a kijelölt magyarországi repülőtereken leszállhasson.
A Magyar Köztársaság alkotmánya 40/C §-ának (1) bekezdése alapján az átrepüléshez az Országgyűlés előzetes hozzájárulása szükséges.
Emlékeztetem a tisztelt Országgyűlést, hogy 1996-ban a jelenlegi határozati javaslattal megegyező határozatban engedélyezte az átrepülést és a magyarországi repülőterek igénybevételét. Fontosnak tartom, hogy az átrepülési kérelem hű tükre a NATO tagországaival, illetve magával a szervezettel tartott kapcsolataink mélységének és kiterjedtségének.
Egyben külön köszönetemet szeretném kifejezni az Országgyűlésnek, hogy megértve a jelenlegi időszak fontosságát, Magyarország euro-atlanti integrációja számára rugalmas eljárásával lehetővé tette, hogy a Házszabálytól eltérve a lehető leggyorsabban döntésre kerülhessen a határozati javaslat. Köszönöm figyelmüket, és kérem a támogatásukat. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi