BOTKA LÁSZLÓ

Full text search

BOTKA LÁSZLÓ
BOTKA LÁSZLÓ (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Szeged városa örömmel fogadta a megtiszteltetést, hogy az alapszerződés szellemiségének és a román kormányváltással új erőre kapó megbékélésnek egyik fontos szimbóluma, a Román Köztársaság új konzulátusa városunkban kap helyet. A város és polgársága mindent el fog követni azért, hogy méltó körülményeket tudjunk teremteni a két ország kapcsolatrendszerében kiemelkedően fontos szerepet betöltő új intézménynek. Erről egyébként a nemrégiben városunkban vendégségben járt román nagykövet úr személyesen is meggyőződhetett.
Örülünk ennek azért is, mert azt reméljük, hogy tovább erősíti azt a folyamatot, hogy Szeged város újra visszanyerhesse a határokon túlnyúló dél-alföldi régió történelmileg kialakult gazdasági, kulturális és társadalmi együttműködésében betöltött szerepét. Az elmúlt években a délszláv háború és az előző román kormány magatartása nem teremtett megfelelő külpolitikai hátteret a dél-magyarországi megyék kezdeményezésére létrejött Duna-Maros-Tisza regionális együttműködésnek. A régiónkban lezajlott változások azonban egyértelművé teszik, hogy az eddig a szomszédos országok kormányai által nem megfelelően támogatott elképzelések partnereink részéről új erőre kapnak.
Kérdezem tehát a tisztelt államtitkár úrtól, hogy a kormány integrációs stratégiájában milyen új támogatási módszereket dolgozott ki a regionális együttműködések elősegítésére, és ebben szerepet kaphat-e a Románia és Szerbia határ menti megyéivel kialakított dél-alföldi együttműködés.
Tisztelettel várom válaszát. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi