DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN

Full text search

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN
DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN külügyminisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Mint tudja, a román főkonzulátus helyszínének kiválasztásában mi semlegesek voltunk, de annak nagyon örülünk, hogy végül is Szegedet választották a román partnerek, hiszen Szeged fontos szerepet játszik Dél-Magyarország gazdasági, kulturális, oktatási központjaként. Gratulálunk önöknek, és azt hisszük, hogy ez jó választás Románia szempontjából is.
Ugyanakkor ami a Duna-Tisza-Maros együttműködést illeti, tulajdonképpen ezt az együttműködési megállapodást mi már évek óta szorgalmazzuk. Eddig azért nem sikerült tető alá hozni, mert az érintett román és vajdasági megyék nem kapták meg a megfelelő hozzájárulást az aláíráshoz. Információink szerint a román kormány ma már nemcsak támogatja, hanem kifejezetten ösztönzi az érintett román térségek szubregionális együttműködését, és ez megindíthatja az utat, hogy ebben az együttműködésben a gazdaság, a kultúra, de a kereskedelem terén is végre előrelépés történjen.
A magyar kormány ezen túl szorgalmazza és támogatja Phare-források igénybevételével négy román és négy magyar megye együttműködését. Erre az elkövetkezendő másfél évben 5-5 millió ECU, és az ennek megfelelő és arányos magyar támogatás áll rendelkezésre. Ezekből a pénzügyi forrásokból a térségben határátkelőhelyek, környezetvédelmi beruházások, ipari parkok fognak felépülni. Tehát ezek is hozzá fognak járulni a térség gazdasági életének fellendüléséhez; valamint fontos szerepet tulajdonítunk a regionális tanácsok által kezelt regionális területfejlesztési programoknak, amelyeket a területfejlesztési törvény tesz lehetővé. Ehhez szintén Phare-segélyeket biztosítottunk.
Szeretném biztosítani a képviselő urat arról, hogy a magyar kormány figyelemmel kíséri a dél-alföldi régió fejlődését, és ehhez a maga részéről minden támogatást megad. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi