BOGÁRDI ZOLTÁN

Full text search

BOGÁRDI ZOLTÁN
BOGÁRDI ZOLTÁN (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Nem halászként, nem horgászként, halászati vízterületnek nem tulajdonosaként azt hiszem, nyugodtan lehetek objektív, és fölvázolhatok a tisztelt Háznak néhány olyan kérdést, amely sok esetben ellentétes - ellentétes csoport érdeke -, viszont valamilyen formában közös nevezőt kell találni. Megkérdeztem minden, a halászatban, horgászatban érdekelt csoportot - tulajdonképpen a halak kivételével mindenkit megkérdeztem -, és nagyon érdekes válaszok érkeztek. Egybehangzó volt a rend utáni vágy - ez elsősorban a törvény által ígért szankciók szigorításában öltött testet -, a tisztességes módszerek használata, valamint az alkotmányosság betartása.
A horgászok szinte egybehangzóan azt mondják, hogy akadályozza meg a törvény, a parlament vagy valaki - mindegy, hogy ki - a rablást, ahogy ők hívják a halállomány rablását, pusztítását. Azt hiszem, hogy most, a vadászati és a természetvédelmi törvény fiaskója után talán lenne lehetőségünk arra, hogy egy keményebb szankcióval ellátott törvényt fogadjon el a parlament, amely valamivel talán szigorúbb, mint az a 22. §-ban megfogalmazott ejnye-bejnye vagy az azon egy kicsit túllépő, de nagyon óvatos, egyéves időtartam, amire visszavonják a halászati, horgászati jegyét annak, aki ellen hatályos büntetőjogi, illetve szabálysértési határozat van. Azt hiszem, ennek meglenne a lehetősége, meg is lenne rá az igény, és el lehetne fogadtatni az érdekeltekkel.
Egybehangzó a vélemény, hogy ne lehessen halradart, illetőleg elektromos eszközöket használni. Tudom, a törvény is tárgyalja, hogy bizonyos esetekben az elektromos eszközök használata engedélyezendő, mégpediglen mentés vagy a hatékonyabb munka érdekében. A horgászok viszont azt kérik, hogy ezt csak abban az esetben lehessen használni, ugyanis nagyon nehéz ellenőrizni, hogy az, aki bizonyos elektromos eszközöket használ halászatra, rendelkezik engedéllyel vagy nem. Tehát a nyílt vizeken ennek az ellenőrzése - mivel legtöbbször éjszaka használják - szinte lehetetlen.
Ugyancsak kérés, főleg a lépcsőzött vízi erőművekkel díszített vagy csúfított - kinek mi tetszik - vizeken a hallépcső építésének kötelezővé tétele. Tehát a 17. § ezzel egészüljön ki, és ne kötelezhető legyen - a feltételes mód elhagyásával.
A legérdekesebb kérés, ami azt hiszem, talán a legnagyobb vitát fogja kiváltani nemcsak itt, hanem az érdekeltek között is, egyértelműen jogi jellegű. Ez a bizonyos 3. § (2) bekezdése, amit szíves engedelmükkel most idéznék, amely azt mondja: holtág és bányató esetében a halászati jog a magyar államot illeti. Ezzel gyakorlatilag a 3.§ (2) bekezdése az (1)-t semmissé teszi, ami pedig azt mondja: a halászati jog mint vagyonértékű jog a víz tulajdonjogának elválaszthatatlan része.
Az érdekeltek azt mondják, hogy ezen túllép az a bizonyos 16. § (1) bekezdés, ami azt mondja, hogy a halászati jog gyakorlásával érintett ingatlan tulajdonosa, használója köteles tűrni, illetve lehetővé tenni, hogy az ingatlanon keresztül a jogosult a vízhez külön jogszabályban meghatározott korlátozások betartásával eljusson. (Dr. Kis Zoltán: Szolgalmi jog!)
(21.50)
Nehéz kérdések ezek, főleg akkor, hogyha a 16. § (3) bekezdését is hozzáolvasom: "Az ingatlan tulajdonosát, használóját (1)-(3) bekezdés szerinti korlátozásból eredő károsodásért kártérítés illeti meg." Nem enyhíti a baját! Ugyanis azt mondják az érintettek, hogy ez a szabályozás túllép, akarom mondani, visszalép a most hatályos szabályozástól is, ami viszont egyértelműen kimondja azt, ez a bizonyos '77-es 3. törvényerejű rendelet, hogy a halászat joga - (2)-(3) bekezdésben foglaltak kivételével - az államot illeti, de a (3) bekezdés azt mondja: "az állampolgárt illeti meg a halászat joga a tulajdonában, használatában álló földön lévő vízen".
Tehát el kell döntenünk azt, hogy be akarjuk-e tartani az alkotmányt, vagy nem. Ezt mondják az illetékesek, az érintettek is, hogy az alkotmány viszont egyértelműen fogalmaz, a 9. §-ban azt mondja az (1) bekezdés: "Magyarország gazdasága olyan piacgazdaság, amelyben a köztulajdon és a magántulajdon egyenjogú és egyenlő védelemben részesül."
Azt hiszem, senkinek nem érdeke, még azoknak sem, akik úgy gondolják, hogy ezen a bizonyos 3. § (2) bekezdésén nyernének, hogy itt alkotmányjogi vita kerekedjék, és az Alkotmánybíróság döntsön a kérdésben. Azt hiszem, célszerűbb lenne megállapodni most, hogy mi az, amit mindkét fél el tud fogadni. Azt hiszem, nem árulok el titkot, hogy akadnak e hazában tanult emberek, akik el fogják magyarázni ez esetben mondjuk, tulajdonosoknak azt, hogy itt az ő jogaik sérülnek, és érdemes Alkotmánybírósághoz fordulni.
Hogy könnyebben érthető legyen, elmondanék egy történetet, ami meg is történhetett volna, de tulajdonképpen nyilván meg is történt. A szövetkezet megszűnése után valaki megkapta a szövetkezet kiürült sóderbányatavát és a körülötte lévő földeket. Még olyan verzió is elképzelhető, hogy nem kellett senkinek, mert 6-7 aranykoronásak ezek a sóderrel jól alápakolt földek. Megszerezte a tulajdonjogát, és a jelenleg hatályos törvény szerint őt illeti meg ott a halászat joga. Jön az új törvény, ami azt mondja, hogy nem. Mi a teendő ebben az esetben?
De menjünk tovább! Valaki a saját földjén úgy érzi, hogy sóder van a föld alatt, kér rá engedélyt, kibányássza a sódert, utána pedig az államé a vízben a halászat joga. Ez így igaz - csak ez alkotmányba ütközik! Akkor előbb az alkotmányt kell módosítani, és utána ezt meg lehet csinálni!
De még továbbmegyek: önkormányzat. Ebben az országban a (2) bekezdés által érintett vizek túlnyomó többsége, több mint 80 százaléka a holtágak és a bányatavak kategóriájába esik. Nagyon sok község, nagyon sok önkormányzat megegyezett a helybéliekkel, hogy ők kapják, mármint az önkormányzat kapja ezen vizeknek a tulajdonjogát, és sok esetben a földekét is, ami körülötte van, valamilyen célból. Lehet ez akár halászat is, horgászat. Most itt is az államé a tulajdon? Itt most szemben áll két közérdek egymással: egyik a település lakosainak az érdeke, a másik pedig az eléggé nehezen megfogható közérdek.
Én azt javaslom - nem folytatom az okfejtést, fölösleges, azt javaslom -, hogy ez ügyben még egyszer üljenek le az érdekeltek, és próbáljanak meg egy olyan megoldást találni, ami nem törvényszerűen az Alkotmánybírósághoz és az Alkotmánybíróság határozata alapján a citált paragrafus, illetve bekezdés eltörléséhez vezet. Ezért kérem az általános vita lezárásának elnapolását. Köszönöm.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi