DR. FARKAS GABRIELLA

Full text search

DR. FARKAS GABRIELLA
DR. FARKAS GABRIELLA (MDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Kedves virrasztó Képviselőtársaim! Nem vagyok a halászok képviselői baráti körének tagja... (Mészáros Béla: Horgászok..!) Nem, a halászokénak nem vagyok tagja, mint ahogy Filló Pál a horgászokénak. Éppen ezért magáról a törvényjavaslatról szeretnék beszélni, és nemcsak a horgászok érdekeiről. Képviselőtársam, ugye nem haragszik, hogy ezt megjegyeztem. (Filló Pál: Miért haragudnék?)
Amikor az elmúlt évben interpellációt nyújtottam be a Tisza-tavi halászok érdekében, akkor államtitkár úr válaszát azzal a bizalommal fogadtam el, hogy hamarosan megszületik a törvény, és az módot ad arra, hogy az ilyen és hasonló anomáliákban a minisztérium a kezét ne csak széttárni tudja, mint ahogy eddig tehette - illetve nem tehetett semmit. Vagyunk néhányan - képviselők, minisztériumi tisztviselők -, akik több esetben kíséreltünk meg tisztességes egyeztetést, hogy ott megoldódjék az a helyzet, amelyről úgy tudom, hogy máshol is, más vizeken is jelen van.
Úgy érzem, ez a törvény segíthet ebben a problémában, főleg akkor, ha néhány olyan dolgot kiirtunk belőle vagy hozzáteszünk, amely akadályozza a jogok érvényesítését és a kötelezettségek számonkérését. A törvény hiányt pótol - azt hiszem, ezt mindnyájan együttesen megállapíthatjuk -, hiszen nem sok olyan jogterület van, amelyet törvényi szabályozás helyett még ma is a '70-es évekből, nevezetesen az 1977-ből való tvr. szabályoz. Azért is hiányt pótol, mert ha ez a törvény megszületik, hatályba lép, akkor rendezhetők az évtizedes problémák.
Nagyon fontos és nagyon jó volt, hogy széles körű, érdemi egyeztetés előzte meg a törvényjavaslat Ház elé terjesztését. Nem tudom, más tárcáknál hogy van, de ellenzékiként is el kell ismerni: nagyon sok módosító indítványt és felesleges vitát megtakarítunk azzal, hogy pártközi egyeztetés van a minisztériumban. Így én is csak három módosító indítványt csináltam, és nem 33-at. Külön köszönöm, hogy utólag megkaptam a törvényjavaslat indokolását. Azt hiszem, ez valami technikai hiba miatt a legtöbb képviselő asztaláról hiányzott.
A Magyar Demokrata Néppárt egyértelműen helyesli, hogy a tulajdonjoghoz kötődik a halászati jog, hasonlóan, ahogyan ez a vadászati jognál történt. Jó az a szabályozás, amely a tulajdonosok, más jogosultak és a hatóságok jogosítványait és kötelezettségeit szabályozza. Remélem - azt hiszem, többen jó módosító indítványokat nyújtottak be annak érdekében -, hogy az ökológiai és gazdasági célok összhangja is megteremthető lesz. Külön öröm az, hogy szinte hibátlan a koherencia a többi hasonló szabályozási tárgyú törvénnyel - gondolok a vadászatról, az erdőről, a természetvédelemről, a környezetvédelemről, a vízgazdálkodásról szóló törvényekre.
Az előttem szóló képviselőtársam is említette, én is megemlítem: a módosítás szempontjából megfontolandó lenne az, hogy a 3. § (2) bekezdésébe - ahol a holtág és a bányató halászati jogának állami tulajdonban maradásáról rendelkezik - nem lenne-e jó a víztározókat is belevenni. Persze, mindjárt felvetnék egy kérdést: nem tudom, hogyan lesz szabályozható az a szintén nagyon fontos kívánalom, hogy a halászati jog bejegyeztessék az ingatlan-nyilvántartásba. Könnyen belátható, hogy más lesz a meder, más lesz a víz tulajdonosa, és a haszonbérlet alapján más fogja végezni a hasznosítást. Ez nem baj, mert a földtulajdon és a földhasználat szétválásánál ezt már begyakoroltuk, és a jogi szabályozottsága tökéletes; de itt nem. Szeretnék rámutatni arra, hogy vagy átgondoljuk, hogy meder vagy víz... (Hangok az ellenzéki padsorokból.) Miért nem a meder? Végül is a víz vagy lavórban, vagy fürdőkádban, vagy mederben van - úgy mint víz, sehol nem létezik. (Közbeszólás az ellenzéki padsorokból: Pocsolya...) Pocsolya is van, de annak is van medre.
Nos, azt gondolom, ezt azért kell átgondolni, mert önmagában kevés megfogalmazni azt a szent célt, hogy ez jelenjen meg az ingatlan-nyilvántartásban; ahhoz a tulajdon mihez való kötődését is tisztázni kell. Azt gondolom, ebben jó volna egy megbeszélést folytatniuk az előterjesztőnek és a parlamenti pártok ezzel bajlódó képviselőinek - még a részletes vitát megelőzően -, és kialakítani valamilyen hasznos álláspontot, mert ez nagyon súlyos jogi viták forrása lesz. Ez lesz a másik forrás azon kívül, amit Filló képviselőtársam jelzett.
Még egy: ha a törvényjavaslatban megfogalmazott fontos nyilvántartás - az Országos Halászati Adattár - nem lesz köszönőviszonyban sem az ingatlan-nyilvántartással, az megint csak problémákat fog keletkeztetni. Mindaz, amiért az elején hangsúlyoztam, hogy nem vagyok a halászok képviselőcsoportjának tagja, az az utolsó - számomra és a Néppárt számára - legfontosabb hiánya, illetve problémája ennek a törvényjavaslatnak. Kérem, az átmeneti rendelkezések szabályozzák azt, hogy az ez évben hatályba lépő törvényben mely dolgok azok, amelyek később érvényesülnek.
(21.10)
Arról van itt szó, hogy a nem állami tulajdonban lévő vízen a törvény hatálybalépésekor a magyar államot megillető halászati jog 1999-ben szűnne meg a javaslat szerint, az államot megillető halászati jogot átengedő határozatok pedig 2003-ig lennének érvényben. A Magyar Demokrata Néppárt álláspontja szerint ezzel nem csinálunk mást, mint a törvény érvényesülését újabb öt évvel késleltetjük. És ez az, képviselőtársaim, amire nincs se mentség, se magyarázat, mert a törvény indokolásában elmondott azon néhány mondat, amely szerint az átmenet arra jó, hogy mindenki rendezhesse közös dolgait és közben ne szenvedjen csorbát a 300 ezer horgász érdeke, kérem, ez egy kreált magyarázat. A 300 ezer horgász érdeke akkor nem szenved csorbát, ha minél előbb rendeződnek ezek a viszonyok, és én nem hiszem el azt, hogy öt évre van szükség ahhoz, hogy a Mohosz részére átengedett használati jogokat a törvény időben való hatálybaléptetésével megszüntessék, és akár a Mohosz is, a nyilvánosan meghirdetett pályázaton haszonbérlőként jelentkezzen. Ugyanis kidolgozottak ennek a törvényjavaslatnak mindazok a részei, amelyek a nyilvános pályáztatásra vonatkoznak, van Magyarországon egy érvényben lévő polgári törvénykönyv, amely pontosan és részletesen szabályozza a haszonbérlet minden részletét - ezt kell megcsinálni, de nem fenntartani és kinyújtani ezt az állapotot, mert akkor az államtitkár szép tavalyi ígérete majd 2003-ban teljesül, és ha addig élünk, akkor majd lesz szíves nekem mondani: na, most már rendet lehet tenni. Én azonban azt hiszem, sem az államtitkár úr, sem senki ebben a Házban, a horgászok képviselőcsoportja se szeretné, ha háborús és rendezetlen állapotok lennének.
Elnézést, még egy percre hadd kérjem a türelmüket! Szeretnék itt egy veszélyre figyelmeztetni, és ez nem az első, ami mostanában a parlamenti munkában és általában a belpolitikában jelentkezik: ez pedig az, hogy művileg, mesterségesen uszítja egymás ellen a társadalom különböző csoportjait sok esetben a politika, sok esetben a jogalkotás, ahelyett, hogy kiegyenlített viszonyokat teremtve elkerülnénk ezeket a buktatókat. Kérem szépen, nem igaz az, hogy 300 ezer horgász és x ezer halász érdeke csap itt össze! Itt ezt az érdekellentétet a Mohosz tartja életben azért, hogy a saját fontosságát hangsúlyozza. Egészen biztosan tudom: a halászati jog új jogosultjai - mindegy, hogy kik lesznek azok - bírnak majd annyi józan ésszel, hogy gondoskodnak arról, hogy horgászok számára is hasznosítsák azt a vizet, aminek a halászati joga az övé, azért, mert ez üzlet, ugyanúgy üzlet, ahogy a Mohosz számára is üzlet.
Nagyon szeretném arra kérni képviselőtársaimat, hogy ennek a törvénynek a vitájában, végleges formájának a kialakításában úgy működjünk mindnyájan közre, hogy ne ezt az ellentétet szítsuk, hanem segítsük a valóságos és törvényes megoldást.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi