DR. TOLLER LÁSZLÓ

Full text search

DR. TOLLER LÁSZLÓ
DR. TOLLER LÁSZLÓ (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az elmúlt évben hozta meg az Országgyűlés a sporttulajdon rendezésével kapcsolatos törvényt azzal a szándékkal, hogy a sportegyesületek régi, jogos igényét kielégítse, felfüggesztett kezelői jogukat tulajdonná változtassa. E törvényi szabályozásba került be az a lehetőség is, hogy amennyiben a sportegyesület nem kívánja vagy nem tudja a törvényi feltételeknek megfelelően igénybe venni a korábban általa használt sportlétesítményt, ez esetben módjuk legyen az önkormányzatoknak arra, hogy a törvényben meghatározott feltételek alapján tulajdonba vehessék ezeket az ingatlanokat.
A törvény az 5. § (1) bekezdésében szabályozta azokat az együttes feltételeket, amely alapján az egyesületek, illetve az önkormányzatok tulajdonba vehetik az ingatlanokat. Ebben három feltételt határozott meg a törvény. Az első az, hogy a KVI-vel, illetve jogelődjével a leendő tulajdonosnak szerződése legyen; ennek hiányában pedig a tulajdonos sportcélra használta volna az ingatlant. A második feltétel az, hogy tizenöt évig sportcélra kell használni az ingatlant; a harmadik feltétel pedig az, hogy a sportegyesületnek, illetve az új tulajdonosnak ne legyen köztartozása.
Itt jött a bökkenő a törvény végrehajtása során, hisz az 5. § (1) bekezdésében együttes feltételként határozta meg a tisztelt Ház és a törvény ezeket a feltételeket, amelyből az a) pontban szabályozott legelső feltétel az önkormányzatok tekintetében lehetetlen feltétel, így ebből következően egyetlen önkormányzat sem juthat akkor sem tulajdonhoz, hogyha az egyesület például lemond róla. A második esetben pedig gondot okoz az, hogy a lőterek és a polgári légiforgalmi célokat (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) szolgáló repülőterek esetében az önkormányzatok első helyen állnak, és szintén nem felelnek meg az együttes feltételnek. (Az elnök a csengő megkocogtatásával ismét jelzi az idő leteltét.) Erre tekintettel nyújtottuk be képviselőtársaimmal azt a módosító indítványt, amelynek alapján az egyesületek és az önkormányzatok is tulajdonhoz juthatnak. (Az elnök ismét csenget.) Elnézést, elnök úr!
Tisztelettel kérem a kivételes és sürgős eljárást, hisz több száz egyesület és önkormányzat áll sorba jogos és törvényben biztosított tulajdonáért. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi