DR. KIS GYULA JÓZSEF

Full text search

DR. KIS GYULA JÓZSEF
DR. KIS GYULA JÓZSEF, az Egészségbiztosítási Önkormányzat és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár gazdálkodását vizsgáló bizottság elnöke: Köszönöm, elnök úr. Igyekszem rövid lenni, hiszen egy olyan kivételes állapotban van az Országgyűlés ennek a határozati javaslatnak a megszavazásakor, a részletes vita lezárásakor, amely nem volt jellemző a hatéves parlamenti tapasztalat szerint. A vizsgálóbizottság, mely az egészségbiztosítási önkormányzatok és az egészségpénztár gazdálkodását vizsgálta egy éven keresztül, mind a hat párt paritásos részvételével teljesen egyhangú határozati javaslatot és jelentést terjesztett az Országgyűlés elé.
Ehhez képest a beérkezett módosító javaslatokat áttekintve, a bizottság szintén jelentős részben egyhangúlag támogatni tudja a módosító javaslatokat. Két csoportra oszthatók ezek, az egyik stiláris javításokat tartalmaz, amelyekkel természetesen egyet kell értenünk, a másik pontosítja a felelősség megállapítását, tagolja azt a bővített körmondatot, amiben az eredeti bizottsági javaslat megfogalmazta a felelősök körét, világosan tagolja az egyes szereplők felelősségét. Az előterjesztő bizottság ezeket a módosításokat is támogatni tudja.
Ugyanakkor nem tudtuk támogatni azt a módosító indítványt, miszerint a kormány '96. decemberétől megváltoztatta addigi magatartását, és élt felügyeleti jogkörével, ezt nem tudta támogatni a bizottság, miután a jelentésünket december elején leadtuk - tehát az utána történtekre nem terjeszkedhettünk ki. Szerencsére a szociális bizottság módosító javaslata ezt is korrigálta, abból kimaradt ez az utólagos - hogy is mondjam - mentegomb-szidolozási kísérlet, úgyhogy ebben is tudja támogatni az előterjesztő az elénk kerülő anyagot.
Egyetlenegy vitás pont volt, ahol nem egyhangúlag, hanem 5:1 arányban foglalt állást a bizottságunk: abban a kérdésben, hogy amikor előírjuk, javasoljuk a kormánynak a teendőket, miszerint a társadalombiztosítási önkormányzatok státusáról, közjogi, államjogi helyzetéről terjesszen be módosító indítványt, ezzel kapcsolatban a módosító javaslat úgy fogalmazott, hogy ne erről, mindössze az önkormányzati igazgatási törvény módosításáról terjesszenek be a kormány igen tisztelt képviselői - ami gondolom, a Népjóléti Minisztérium - módosító javaslatot.
(18.10)
Ez olyan szűkítését jelentené a témának, amely megint azt jelenti, mint az elmúlt néhány hónap hasonló javaslatainál, hogy anélkül döntünk egy részkérdésben, hogy az egészet át tudnók tekinteni. Ezért itt fenntartaná az előterjesztő bizottság eredeti álláspontját, amely ezt a szűkítést nem támogatja, helyette valóban az egész önkormányzati helyzet áttekintésére tenne javaslatot a kormánynak, lehetővé téve, hogy a parlament erről a nyilvánosság előtt folytasson vitát.
Sajnálatos módon - a Házszabálynak teljesen megfelelően ugyan, de - a szavazási útmutató - miután nem az előterjesztő véleménye szerint csoportosítja az indítványokat - egy csomagban tartalmazza az ajánlás 2., 4. és 7. pontjait, amiből a 2-est és a 4-est támogatja az előterjesztő bizottság; a 7.-et, az előbb említettet viszont nem támogatja.
Ezért végezetül tisztelettel azt kérem a levezető elnöktől ügyrendi indítványként: annak érdekében, hogy megnyilvánuljon a különbség, hogy mit támogat az előterjesztő és mit nem - noha a döntés joga továbbra is a tisztelt Házé marad -, külön szavazhassunk a 2., 4. kormány által támogatott és a 7. kormány által támogatott, de az előzőekkel ellentétben az előterjesztő bizottság által nem támogatott javaslatról.
Köszönöm, és kívánom a tisztelt Háznak, hogy hasonlóan együttműködve tudjon a jövőben is hasonló szakmai kérdésekben dönteni. Köszönöm, elnök asszony. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi