MORVAI FERENC

Full text search

MORVAI FERENC
MORVAI FERENC (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Asszony! 1992-94 közötti időszakban az ÁVÜ az állami vagyon eladásakor nemcsak készpénzt, hanem az alanyi jogon megkapott kárpótlási jegyeket is elfogadta. Ezzel tudta elérni, hogy a kisember állami vagyonhoz jusson. A vagyonjegyek értéke akkor elfogadható volt, nem úgy, mint a mai napon. A privatizációs szervezeteknek nem minden szerződése volt törvényes, ezért sok esetben a felek elálltak a szerződésektől. Ezekben az esetekben felmerül a kérdés, hogy az ÁVÜ-nek milyen értéken kell visszafizetni a kárpótlási jegyet. Tudomásunk szerint a privatizációs szervezeteknek az az álláspontjuk, hogy visszaadják a kárpótlási jegyet, de csak 30 százalékos értéken. Azt hiszem, a fentiek alapján mindannyiunk előtt világos, hogy ezekben az esetekben a kisemberekkel akarják megfizettetni a rosszul megkötött szerződések veszteségeit.
Az állampolgárok megkopasztása nemcsak így történik, hiszen tudjuk, hogy a kárpótlási jegyeket annak idején 170 százalékos áron számították be, most viszont csak a 30 százalékot kívánják megfizetni érte. Más esetben viszont évekig elhúzzák az állampolgároknak a válaszadást. Tudok olyan ügyet, hogy már másfél éve tárgyalgat az állampolgárral az ÁVÜ, arra kényszerítve az állampolgárt, hogy a bírósághoz forduljon, hisz tudja, hogy akkor további három-négy évig nem kell visszafizetni az értéket, és abban reménykednek, hogy akkor már csak 10 százalékot fog érni. Nem a több száz millió forintos vagyont fillérekért megvásárolt bennfentes elvtársakra gondolok, hanem azokra a kisvállalkozókra - cipészekre, fodrászokra -, akik a napi megélhetéshez kénytelenek voltak feláldozni a vagyonukat, megvásárolni üzlethelyiségüket, eszközeiket, hogy ne legyenek munkanélküliek, mert ezek az emberek szégyellik, ha munkanélküliek lesznek. Feláldozták valamennyi vagyonukat!
A fentiek alapján kérdezem tisztelettel miniszter asszonytól: mi a véleménye a kárpótlási jegyek visszaadásáról, és mi a véleménye a 30 százalékos visszafizetési összegről? Azon túlmenően: hogyan kívánja rendezni, hogy az ÁVÜ ne évekig halogassa a döntést, hanem korrekt alapon, egyenrangúan azonnal választ adjon, és orvosolja a hozzájuk fordulók gondjait és bajait? Várom tisztelettel válaszát. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi