DR. EÖRSI MÁTYÁS

Full text search

DR. EÖRSI MÁTYÁS
DR. EÖRSI MÁTYÁS, a külügyi bizottság elnöke: Köszönöm szépen a szót, elnök asszony! Tisztelt Országgyűlés! Németh Zsolt képviselő úr egy belga hírügynökségi jelentésre való hivatkozással kezdte a felszólalását. Ez a hírügynökségi jelentés magukat meg nem nevező NATO-forrásokra hivatkozik, azóta sem tudni, hogy ki áll e mögött. Tudnunk kell, tisztelt képviselőtársaim, hogy a formális döntés júliusban Madridban fog megszületni - ameddig ez a formális döntés Madridban arról, hogy kit hívnak meg a NATO-ba tárgyalni, nem születik meg, addig minden spekuláció igaz lehet. Természetesen meg lehet őket vizsgálni; a variánsok száma végtelen, minden rendelkezésünkre álló adat szerint, minden rendelkezésünkre álló megbízható információ szerint Magyarországnak nincs oka aggódnia amiatt, hogy a júliusi döntés nem lesz pozitív Magyarországra nézve és Magyarországon nem fogják meghívni az első körben a tárgyalásra. Hibát kellene elkövetnünk - azt a politikát, amit a kormány eddig folytatott, meg kellene változtatni - ahhoz, hogy ez a nemkívánatos esemény bekövetkezzék - én nem hiszem, hogy erre sor kerül, ha a magyar kormány az eddig megkezdett politikáját folytatja, Magyarországnak ott lesz a helye a NATO-bővítés első körében.
Én egyetértek Németh Zsolt képviselőtársammal abban, hogy a szomszédokkal összhangban, velük együttműködve kell a NATO-tagságra törekedni, egyértelműen Romániával is ennek jegyében kötöttük meg az alapszerződést, máig is úgy gondolom, hogy helyesen, és jobb lenne, ha a Fidesz-Magyar Polgári Párt képviselője is megértené ennek a lépésnek a fontosságát.
Végül pedig egyetértek Németh Zsolt képviselőtársammal abban is, hogy a júliusi döntésig is igen sok, apró diplomáciai munkára van szükség annak érdekében, hogy helyzetünket javítsuk. Én magam úgy ítélem meg, hogy nemcsak a kormánynak, hanem minden képviselőnek van felelőssége ebből a szempontból. A magam részéről nem tekintem ilyen lépésnek azt, hogy amikor a külügyi bizottság fogadta az angol védelmi bizottság tagjait, Németh Zsolt képviselőtársam azt tartotta szükségesnek az angol képviselőkkel közölni, hogy Magyarországon a NATO-csatlakozással a posztkommunistáktól a radikálisokig mindenki egyetért. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Nem értem, hogy miért kellett mondjuk az angolokkal közölni azt, hogy ő mit gondol a parlament bal oldalán ülő képviselőtársaimról. Tehát kérem önöket is, önök is támogassák az egész országot a NATO-tagság elérésében. Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi