DR. PUSZTAI ERZSÉBET

Full text search

DR. PUSZTAI ERZSÉBET
DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Nagyon örülök annak, hogy sor került erre a felszólalásra, hiszen a múlt héten éppen én hívtam fel a figyelmet arra, hogy milyen veszélyes feszültség van - és növekszik a feszültség - az egészségügyben azáltal, hogy nem tudják, mi fog történni velük. Én magam voltam ott azon a konferencián, ahová összehívták Magyarország összes kórházának a vezetőit, és a minisztérium január közepén még nem tudott választ adni arra, hogy mikortól és pontosan hogyan finanszírozzák a kórházakat.
Ehhez képest úgy tűnik, mintha előrelépés lenne, hogy azóta már felmérték, mire van szükség. S most azt hallhattuk, tisztelt kormánypárti képviselőtársaim, hogy márciusban megvan a fedezet a béremelésre. Igen, de ugyanakkor meg kell nézni az egészségbiztosítás éves költségvetését, tisztelt képviselőtársaim, amit önök szavaztak meg. A költségvetési vitában is elmondtuk - és ez a helyzet azóta nem változott meg -, hogy az egészségügyi dolgozók béremelésére ebben a költségvetésben nincs meg az egész évi fedezet. Ma délután egy interpellációban meg fogom kérdezni azt, hogy vajon hol találták meg egész évre. S emellé még valamit oda kell tenni: a megelőlegezett, úgymond konszolidációs pénzek visszafizetésére szánt összeget. Arra is rendkívül kíváncsi vagyok, hogy ez mind hol található meg abban a kasszában, ahol az átlagos emelkedés szintje - ahogy itt már hallhattuk is - a kórházak esetén például 5,5 százalék. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.)
Tisztelt képviselőtársaim, sokat hallhattunk arról, hogy micsoda borzasztó dolog az egészségügyi dolgozók közalkalmazotti mivolta. Tájékoztatom önöket arról, hogy ezzel sikerült '94-ben minden korábbinál magasabb béremelkedést elérni az egészségügyben. (Az elnök újra megkocogtatja a csengőt.) Arról is tájékoztatom önöket, hogy nem a közalkalmazotti törvény mond ellent a teljesítményfinanszírozásnak, hanem a pénzhiány, hiszen a közalkalmazotti törvény minimumokat garantál, és ha pénz lenne, efölött nyugodtan lehetne adni, tisztelt képviselőtársaim. (Az elnök kikapcsolja a szónok mikrofonját.) Egyelőre ott tartunk, hogy a minimumot sem sikerül megadni.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi