DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN

Full text search

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN
DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Képviselő Úr! Örülök annak, hogy a Házszabály nem teszi lehetővé, hogy Lányi képviselő úrnak reagáljak, talán a legszerencsésebb, ha az ilyen felszólalásokra nem hangzik el semmiféle reakció. Ami viszont Németh Zsolt eredeti felszólalását illeti: ismét arról győződhettünk meg, hogy a képviselő úrnak különleges érzéke van ahhoz, hogy olyan kérdésekben, ahol egyébként egyetértés uralkodik, az ellentétekre és a különbségekre helyezze a hangsúlyt. Márpedig ebben a kérdésben alapvetőn egyetértés van. Mi azt szeretnénk, hogyha együtt tudnánk működni - kormánypártok és ellenzéki pártok - Magyarország mielőbbi NATO-csatlakozása érdekében.
Persze azt hiszem, egy kicsit azért mindannyian csodálkoztunk, hogy a Fidesz elsősorban azért támogatja a NATO-csatlakozást, mert ez a antalli külpolitika fő törekvése volt. Nem tudom, hogy emlékszik-e Németh Zsolt arra, hogy egy kicsit korábban, mint ahogyan azt az MDF és Antall József megfogalmazta, Horn Gyula akkori külügyminiszter már említést tett Magyarország NATO-csatlakozásáról, és akkor éppen az MDF támadta ebben az ügyben igen erőteljesen. De egyébként is az a véleményem, hogy nem azért kell támogatni Magyarország NATO-csatlakozását, mert az antalli vagy a horni külpolitika fő törekvése, hanem azért, mert ez nemzeti érdek, közös érdek.
Olyasmikkel, olyan mulasztásokkal vádolja a magyar külügyi kormányzatot, amelyek egyszerűen tényszerűen nem állnak meg. Azt mondja, hogy a magyar külügyi kormányzat mulasztotta el a magyar-lengyel-cseh együttműködést. Ez nem így van, nagyon jól tudja a képviselő úr, hiszen egy korábbi körben ezt már tisztáztuk itt, a parlamentben is, hogy elsősorban Csehországnak Szlovákiával kapcsolatos megfontolásai miatt nem került erre sor: attól tartottak, hogy ez Szlovákiában a kirekesztettség érzetét keltené. Ennek ellenére mi magunk mind Csehországgal, mind Lengyelországgal kétoldalú alapon nagyon jól együttműködünk.
Nagyon jól tudja képviselő úr, hogy a Romániával kapcsolatos álláspontunk megfelel annak, amit ön elvár, (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) de egyúttal hiányol is. A magyar kormány álláspontja tehát az, hogy nem köti össze Romániával a csatlakozását, de örül annak, ha Románia is egy időben tud csatlakozni. Azt hiszem, az lenne a legfontosabb, ha ebben a kérdésben valóban az egyetértés szellemében nyilatkoznánk. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi