GYIMÓTHY GÉZA

Full text search

GYIMÓTHY GÉZA
GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Több kormánypárti képviselő gúnyos megjegyzéseire - hogy: te ehhez is értesz - annyit kell mondani, hogy egy ellenzéki képviselőnek fel kell vállalnia azokat a problémákat, a társadalmi feszültségeket, amelyek a lakókörnyezetében, a megyében vannak.
Komárom-Esztergom megyében két nagy válsággóc alakult ki. Az egyik: az Almásfüzitői Timföldgyár felelőtlen privatizációja folytán 700 embernek szűnt meg a munkahelye, körülbelül 3 ezer embernek került veszélybe a közműellátása, hisz a két lakótelep az Almásfüzitői Timföldgyártól kapta az ellátást.
A másik válsággóc pedig gyakorlatilag a honvédelmi miniszter úr egyéni képviselőterülete, az oroszlányi bányászat, ahol a Vért Erőmű kétszeri sikertelen privatizációja folytán több ezer bányász és a kiszolgáló üzemek dolgozói kerülnek közvetlen veszélybe. Gyakorlatilag Komárom-Esztergom megyében egy második Ózd válságövezet van kialakulóban.
Mindkét válsággócról szóltam már az elmúlt években, egyszer az Almásfüzitői Timföldgyárról, hisz ott két éve megszüntették a nedvesüzemet, 350 embert küldtek utcára. Utána a parlamenti pártok és talán a szakma összefogásából újra indult ez a nedvesüzem, 250 dolgozónak újra lett munkahelye. Ami viszont sajnálatos: egy nagyon felelőtlen privatizáció történt. A bérlő a Hungalumina Kft. három héttel a privatizációs szerződés megkötése után egyik napról a másikra önfelszámolást, csődöt jelentett és most újra 700 ember került utcára. Nemcsak a 700 ember munkahelye, hanem körülbelül 600 bauxitbányász, a bakonyi bauxitbányák munkásai is megélhetésüket, gyakorlatilag a munkahelyüket vesztették - ezáltal sorsukra hagyták őket, a bauxitbányászokat. Nagyon felelőtlen... - és örülök, hogy a tisztelt privatizációs miniszter asszony itt van -, az a Szabó úr, aki korábban a Hungalu Rt. vezérigazgatója volt, majd az ÁPV Rt. vezérigazgatója lett, ő nagyon jól ismerte, hogy milyen privatizációs feltételekkel szabad átadni ennek a bérlőnek az üzemet.
Sajnos, a privatizációs szerződés megkötése után három héttel gyakorlatilag a 700 ember munkahelye megszűnt. Az almásfüzitői polgármester asszonytól kezdve a környék, legalább 8-10 település lakói, elkeseredettek, és várják önöktől a választ. Horn Gyula miniszterelnök úrtól kezdve az országgyűlési képviselőkhöz, mindenkihez fordultak, és természetesen én is a parlamenti nyilvánosságot ezért használom fel: követelem azt, hogy a kormány vizsgálja ki, hogy lehetett, hogy a felelőtlen privatizáció, a privatizációs szerződés megkötése után már három héttel a privatizált gyár bezárt. Még egyszer mondom, dr. Szabó Pál úr volt a korábbi Hungalu Rt. vezérigazgatója, és amikor az ÁPV Rt. vezérigazgatója lett, neki ismernie kellett ezeket a privatizációs körülményeket. Várjuk a választ nemcsak én, hanem ott, több tízezer ember abban a térségben. Az Almásfüzitő Timföldgyár megkopott szocreál emlékműve hirdeti: "Nálunk a munka becsület és dicsőség dolga". Tisztelt szocialista érzékeny képviselő urak, hölgyek... (Sic! - Derültség.) gondolkozzanak el ezen a mondaton!
A másik téma: lesz-e jövője Oroszlánynak. Az egykori szocialista bányászvárosnak körülbelül 20 ezer lakosa csak a bányára és a Vért Erőműre épült erőműből él. Most másodszor történt egy felelőtlen privatizáció, egy sikertelen privatizáció, és olyan hangok hallatszanak, hogy az integrációt kettéválasztják. Ha különválik az erőmű a bányászattól, akkor gyakorlatilag több ezer embernek, bányásznak és a kiszolgáló üzemek dolgozóinak szűnik meg a munkahelye, egy újabb Ózd fog kialakulni. Oroszlány városa segíteni szeretne magán, de nem történtek meg azok az ipari beruházások, amelyek, mondjuk, Tatabányán, más válságövezetben, más városokban már korábban megtörténtek - a munkahelyteremtés. Oroszlányban semmi nincs, csak a bányászat és a bányászatra épülő Vért Erőmű, tehát gyakorlatilag az erőmű. Ha most az erőműt leválasztják a bányászatról, akkor a bányák munkahelyei megszűnnek.
Ezekért önök lesznek felelősek, tisztelt kormányzat és azok a képviselők, akik segíthetnének. De nem látjuk azokat az elszánt intézkedéseket Oroszlány térségében sem, önök felemelt kézzel megadják magukat, és ezt nem tudja elfogadni az a társadalom. Oroszlány körzetében hatalmas feszültség van, az emberek várják az intézkedéseket, én magam is mint országgyűlési képviselő nagyon szívesen várnám - akár most is a privatizációs miniszter asszony válaszát. Köszönöm szépen. (Taps az FKGP padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi