LÁNYI ZSOLT

Full text search

LÁNYI ZSOLT
LÁNYI ZSOLT (FKGP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Először is szeretném kijelenteni, hogy a Független Kisgazdapárt egyértelműen igen fontosnak tartja az első körben bekerülni a NATO-ba; ezt már többször kifejtettük, tehát nekünk ez a célunk, és ebben, azt hiszem, konszenzus van az itt lévő parlamenti pártok között, mindegy, hogy melyik oldalon ülnek.
Valóban nem szabad azonban lebecsülni azokat a problémákat, amelyek jelentkeznek és amelyeket - másfél perc van még nekem hátra - csak érintőlegesen mondanék. Egyszer volna a NATO-nak a belső ellenállása. Ugye, több hiteles vagy kevésbé hiteles, de mindenképpen a sajtóban megjelent: negatív véleményeket táplál a keleti bővítéssel kapcsolatban Franciaország, Anglia, most már Amerika is egy kicsit, Hollandia, Törökország, különböző érdekekből. Ennek ellenére azonban azt hiszem - a Független Kisgazdapárt is úgy értékeli -, hogy a madridi júliusi csúcson a mi nevünk fel fog kerülni a listára. Probléma esetleg a ratifikálással lesz, ahol az államoknak majd a NATO-ban el kell fogadniuk a csatlakozni kívánó kelet-európai országok belépését. A NATO szabályai szerint egyetlenegy vétó ellehetetleníti ezt a bővítést, az egy dolláros Izlandtól kezdve a hatalmas pénzeket befektető Egyesület Államokig.
Éppen ezért én is szükségesnek tartom megerősíteni Németh képviselőtársamnak azt a véleményét, hogy a magyar külpolitika, a külügy igyekezzen a NATO felé megfelelő módon, úgy képviselni az országot, hogy elfogadhatók legyünk - talán egy kicsit hitelesebb embereknek kellene hogy a NATO felé törekedniük, nem a Varsói Szerződést istenítő gladiátorainak.
Ezen túlmenően befejezésképpen még annyit szeretnék mondani, hogy nem ártana, ha a magyar közvéleményt is a NATO-csatlakozás mellé állítanák, mert sajnálatos módon (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) úgy tapasztalom, hogy a közvélemény-kutatás szerint bizonyos értelemben csökkent a NATO-csatlakozás irányában a... (Az elnök kikapcsolja a szónok mikrofonját. - Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi