DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Az államtitkár asszonnyal és az eddigi felszólalásokkal ellentétben a Független Kisgazdapárt a távhőszolgáltatásról szóló törvényjavaslatot rendkívül silánynak, a lakosság érdekeivel ellentétben állónak tartja; olyannak, amely még a Független Kisgazdapárt megoldásait sem vette figyelembe, holott napirend előtti felszólalásban, azonnali kérdésekben többször ostromoltam a kormányt, minden alkalommal rámutatva a megoldási lehetőségekre, arra, hogy mit lehet tenni.
Miről van itt szó? - hogy mindenki világosan értse. 650 ezer lakásban él legalább 2 millió magyar állampolgár, akik egyszerűen képtelenek az állandóan emelkedő, s most már csillagászati magasságba kerülő távhő-szolgáltatási díjakat fedezni. Ugyanakkor rá kell mutatnom arra, hogy nem is tudnak az állampolgárok mit tenni, mert természetes monopóliummal állnak szemben, a természetes monopóliummal szemben pedig az állampolgár egyedi fellépése teljességgel reménytelen, tehát itt kormányzati intézkedésre lenne szükség. Sajnos azonban a Horn-kormány teljesen érzéketlen a körülbelül 2 millió ember nyomasztó gondjai iránt, és elhanyagolja azokat a kötelezettségeit, amelyek alapfeladataiból következnének. Ezt kénytelen vagyok a kormányzat terhére megállapítani.
A távfűtés fenntartásához ugyanakkor társadalmi érdek fűződik, hiszen az ezt igénybe vevők egyrészt önhibájukon kívül kerültek ilyen helyzetbe, az állam teremtette ezt a helyzetet, másrészt pedig a környezetvédelem szempontjai is indokolják, hogy a távfűtést érdemes fenntartani, hiszen ezek olyan alapvető környezeti ártalmaktól kímélnek meg minket, amit az államnak valahol jóvá kellene írnia az állampolgárai javára. Ezért a Független Kisgazdapárt álláspontja szerint ezt a fűtési formát az államnak támogatnia kellene, már csak azért is, mert különben nem lesz versenyképes.
Csak azért, hogy lássák, mi történt ezen a területen: korábban a távfűtés kétharmad része volt az állami dotáció.
(12.00)
Ezt megszüntették, majd előbb 6 százalék áfát vezettek be; ezt később az állam a mohóságában felemelte 10 százalék áfára, most pedig 12 százalék áfa a jelenlegi helyzet, ami terheli a távfűtést. Tehát ahelyett, hogy segítették volna ezt a fűtési formát, megsarcolták, és éppen azokat sarcolták meg, akik a leginkább kiszolgáltatott helyzetben vannak, mert mindenki előtt ismeretes, hogy a távfűtéses lakásban döntő részben az anyagilag teljesen ellehetetlenült, kiszolgáltatott helyzetben élő emberek élnek. Ráadásul az állam drágábban adja a távfűtőműveknek az energiát, mint a lakosságnak - erre is illett volna felfigyelni, igen tisztelt államtitkár asszony! Különösképpen drágábban adja azoknál, akik egyedileg fűtenek, holott a tömeges fűtési módnál nyilvánvalóan meglenne a megfelelő lehetőség a gazdaságosabb üzemeltetés kidolgozására.
Kérem, a helyzetet az teszi tragikussá, hogy az ÁSZ már 1991-ben rámutatott erre, továbbá rámutatott 1996-ban is. Eszerint a távfűtőművek gazdálkodásának hatékonysága rendkívül alacsony. Az Állami Számvevőszék szerint is - tehát ne engem szidjanak, igen tisztelt MSZP-s képviselő hölgyek és urak, hogy ezt innen kimondom! - legalább 30-40 százalékkal magasabbak a távfűtési tarifák, mint amelyek reálisak lennének; és hangsúlyozom, mindez a legszegényebb emberekkel szemben!
Az ÁSZ javaslatával ellentétben nem alakították át a távfűtőműveket közhasznú szervezetekké, holott ez mindenképpen szükséges lett volna. Egyébként csak zárójelben jegyzem meg: minden felszólalásomban ebben a tárgykörben rámutattam erre. Sőt, ha az államtitkár asszony figyelt volna rám, a nonprofittörvény-javaslat előterjesztése kapcsán is rámutattam arra: ha van olyan nonprofittörvény, amelyet érdemes lenne a gazdálkodásnál figyelembe venni, akkor mindenféleképpen a távfűtőműveknél, a távhőszolgáltatásnál kellene a nonprofittörvény elveit megvalósítani. Itt még arra is ki kell térnem, hogy adókedvezmény is járt volna ebben az esetben, ami kisebb tarifával járt volna, és a nyereség visszaforgatásának kötelezettségét is jelentette volna. Tehát ez egyértelműen rendkívül fontos megoldási javaslat volt.
Egyébként a megoldás köréből nem lenne szabad figyelmen kívül hagyni azt a Független Kisgazdapárt rövidített gazdasági programjában írt megoldást, amelyet Horn Gyulának átadtam, hogy ne tudjon kibújni a kötelezettsége alól. Itt kifejezetten a figyelmébe ajánlottam, hogy meg kell fékezni a természetes monopóliumok áremeléseit, az árképzésben megfelelő feszes szabályozásra kell áttérni. Ez magában foglalja a mai politikai alku helyett az alapárak szakmai meghatározását, a felesleges költségek kiiktatását, az árak korrekciójának szigorú előírását, a gazdálkodási tartalékok felszínre hozatalát, az előzetes kalkulációk utólagos kontrollját. El kell engedni a háztartási tüzelőanyagok 12 százalékos forgalmi adóját. Legalább tízszer elmondtam, ebben is leírtuk, megmagyaráztuk a kormánynak, de sajnos a kormány egyszerűen képtelen felfogni, hogy egy fizetni képtelen 2 milliós magyar tömeggel szemben nem lehet peres eljárásokkal, a kilakoltatás rémével való fenyegetőzéssel eredményt elérni, hanem tessék végre a kormányzati hibákat megszüntetni, mert a kormányzat dilettantizmusa okozta ezt a helyzetet.
Nem bújhat a kormányzat semmiféle tisztességtelen számítási mód mögé! Tessék, kérem, világosan kimondani: ha megszüntetnék a 12 százalékos áfát, amit én sarcnak mondok, megszüntetnék az ilyen vállalatok nyereségérdekeltségét, tehát nonprofit vállalattá, közhasznú vállalattá tennék, óriási engedményeket lehetne tenni a távfűtőműveknek.
De most még hadd legyen szabad rámutatnom arra, hogy éppen Karl Imre kormánybiztos úr, akinek ez a szakterülete, mondotta, hogy felgyülemlett 5 milliárd forint a lakosság oldalán adósságként. Kérem, ezt az 5 milliárdot a lakosság sohasem fogja tudni kifizetni! Mi a megoldás? Horn Gyula ne a barátjának, a Pál László vezette Mol Rt.-nek adjon 13 milliárd forint kedvezményt, hanem ennek még a felét sem tenné ki ez az 5 milliárd forint, ami 2 millió magyar ember mindennapos álmát megzavarja! (Taps a Független Kisgazdapárt padsoraiban.)
Úgy gondolom, végre tessék már túllátni azon a szemléleten, amelynek az a lényege, hogy a jelenlegi kormányzat az MSZP-s képviselőkből milliárdosokat, az ország lakosságából pedig koldusokat csinál. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.) A koldusok nevében tiltakozik a Független Kisgazdapárt, és nem fogja eltűrni (Az elnök a csengő megkocogtatásával ismét jelzi a felszólalási idő leteltét.) ezt a kormányzati felelőtlenséget. Mi ebben a tekintetben nem a Molnak fogjuk elengedni a tartozását - ha mi jövünk kormányra -, hanem (Az elnök a csengő megkocogtatásával ismét jelzi a felszólalási idő leteltét.) a magyar nép tartozását fogjuk leírni.
Köszönöm a türelmüket. (Taps a Független Kisgazdapárt padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi