DR. SZIGETI GYÖRGY

Full text search

DR. SZIGETI GYÖRGY
DR. SZIGETI GYÖRGY (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A fogyatékos személyek jogairól, esélyegyenlőségének biztosításáról szóló törvényjavaslat fekszik előttünk. Béki Gabriellával jegyezzük ezt a javaslatot, azonban ez a javaslat valójában nem a mienk, hanem a kormány javaslata. Magunkénak érezzük azért, mert visszaköszön belőle a szabaddemokratáknak '93-ban előterjesztett javaslata. Akkor az Országgyűlésnek már nem volt ideje a törvényjavaslat megtárgyalására, közeledtek a választások.
A kormányprogramba bekerült, és a tervek szerint a parlamentnek ezt a törvényjavaslatot 1997-ben kellett volna elfogadnia. Az ez évi törvényalkotási programban szerepelt a javaslat elfogadása. A kormány ígéretet tett a januári beterjesztésre, de ez elmaradt. Ekkor vállalkoztunk mi arra, hogy előterjesztjük a javaslatot, és kérjük az Országgyűléstől a kivételes és sürgős tárgyalást. Beláttuk azt, hogy az Országgyűlésnek kevés ideje van vissza, és ezért folyamodtunk ehhez a megoldáshoz, mert a kivételes eljárás csak minimálisan venné igénybe a plenáris időt. Ugyanakkor lehetőség van arra, hogy a szociális bizottságban a társadalmi vita után, ami bekövetkezett és hosszú volt... A különféle számítások a Gazdaságkutató Intézet, Vértes András jegyzésével elkészültek, és azok egyértelműen mutatják, hogy végső fokon e törvény elfogadása, igaz egy kis költséget, de végső soron inkább hasznot jelent a társadalomnak, ha csak a szigorú gazdasági számításokat vesszük figyelembe.
A szociális bizottság ezt a javaslatot a parlament napirendjére vette, tárgysorozatba vette, és általános vitára alkalmasnak találta. A szociális bizottságnak az elkövetkaző hónapban alig van olyan témája, amit tárgyalnia kellene, mivel az elfogadott napirendek nem ügykörébe tartoznak. Ezen a héten is tárgyalandó téma hiányában elmarad a szociális bizottság ülése. Itt van az a lehetőség, hogy kivételes eljárás keretében ezt a régi adósságot teljesítsük, amit két parlament és a kormányok sem tudtak még eddig teljesíteni, sőt Magyarországon törvény nem foglalkozott ezen nehéz helyzetű emberek sorsával. Ez nagy csoportot érint, 500 ezer embert, akik nagyon várják ezt a törvényt. Aláírásokat gyűjtenek; az elmúlt egy-két napban több tízezer aláírás gyűlt össze.
Kérem képviselőtársaimat, hogy ne tagadják meg tőlük, hogy ezt a törvényt ebben a ciklusban a parlament még elfogadhassa. Köszönöm. (Taps az SZDSZ padsoraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi