ROCKENBAUER ZOLTÁN

Full text search

ROCKENBAUER ZOLTÁN
ROCKENBAUER ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! Vagyunk néhányan ebben a Házban, akik 1991-ben látszólag hasonló helyzetben igyekeztünk felelősségteljes döntést hozni. Azonban talán nem mindenki emlékszik arra, hogy 1991-ben más politikai környezetben, más történelmi szituációban hoztuk meg döntésünket, amikor a "Sivatagi vihar" fedőnevű hadgyakorlatot támogatta a Ház. Azt lehet mondani, hogy lényegében csak a földrajzi környezet, tehát Irak volt azonos a mai helyzettel.
Szeretném emlékeztetni képviselőtársaimat, hogy az alapvető problémát akkor az jelentette, hogy egy kis országot, Kuvaitot, Irak lerohanta, megszállta, és ezt a kis országot próbálta meg Magyarország valamilyen formában segíteni. Tette ezt abból az erkölcsi kötelességéből is, mert még jól emlékeztünk - képviselőtársaim közül sokan személyesen is - arra, amikor 1956-ban Magyarországot rohanta le egy méreteiben nagyobb, de agresszivitásában hasonló birodalom, mint 1991-ben Irak Kuvaitot. Ez volt az alapvető helyzet. Ráadásul, tisztelt képviselőtársaim, abban a helyzetben a nemzetközi fellépés mögött az ENSZ Biztonsági Tanácsának egésze ott állt, az ENSZ Biztonsági Tanácsának minden tagja támogatta a fellépést. De nemcsak a Biztonsági Tanács, hanem az arab országok nagy többsége is támogatta egy ilyen katonai akció létrejöttét.
Most, tisztelt képviselőtársaim, bár a helyzet súlyos, elismerem - és amit a honvédelmi miniszter úr helyzetelemzésként elébünk tárt, azzal teljes mértékben egyetértek -, de semmiképpen nem annyira súlyos, mint volt 1991-ben, és semmiképpen nem hasonlítható a mai helyzet az 1991-eshez. Emlékeztetek arra, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának pillanatnyilag nincs olyan álláspontja, amely erre a katonai fellépésre egységes támogatást nyújtana. Mint mindannyian tudjuk, egy ilyen fellépés nem ENSZ-keretekben és nem is NATO-keretekben menne, mint ahogy az elhangzott az előterjesztésből. Pillanatnyilag az arab országok többsége még nem nyilatkozott támogatólag egy ilyen fellépés mellett, de a NATO-tagállamok többsége sem nyilatkozott úgy, hogy aktívan támogatna egy ilyen fellépést.
Hogy csak néhány példát említsek: Franciaország ódzkodása a helyzet katonai megoldásától közismert, de Németország, Portugália vagy Spanyolország sem ígért több támogatást, mint logisztikai segítséget, ami persze nagyon fontos és alapvető. Pillanatnyilag több NATO-ország még nem nyilatkozott a kérdésben. Nyilván lesznek, akik támogatják, és lesznek, akik a logisztikai segítségen túl más segítséget nem fognak adni.
Tisztelt Képviselőtársaim! Még egyszer hangsúlyozom, 1991-ben teljesen más helyzetben döntöttünk. Akkor a magyar parlament helyesen és bölcsen úgy döntött, hogy a "Sivatagi vihar" fedőnevű gyakorlatot logisztikai támogatással és orvoscsoport kiküldésével támogatja.
(17.30)
Azt gondoljuk, hogy egy ilyen támogatás a mai helyzetben, amit nem ítélünk meg olyan súlyosnak, elegendő. Magyarországtól pillanatnyilag nem várható nagyobb áldozatvállalás, sem politikai, sem anyagi tekintetben, mint amilyet 1991-ben megtett egy lényegében eltérő helyzetben.
Magam nem beszéltem volna erről részleteiben, ha a miniszter úr nem tett volna róla említést. Tegnap azért nem támogattuk a házbizottságban a Házszabálytól való eltérést, pontosabban nem azt mondtuk, hogy nem támogatjuk, hanem hogy nem tudjuk támogatni azt a dokumentumot, amit tegnap beterjesztett a miniszter úr, illetve a kormány, merthogy műszaki alakulatok kiküldését is tartalmazta volna a határozat.
A műszaki alakulatok kiküldése sok tekintetben problémásnak minősült. Leginkább azért, mert a katonák számára sem a felszerelés, sem a haditechnika nem áll rendelkezésre, ezt be kell szerezni; következésképpen a katonák nincsenek kiképezve arra, hogy sivatagi terepen valamiféle ilyen jellegű műszaki tevékenységet végezzenek. Úgy ítéljük meg ráadásul, hogy ennek költségei sokszorosát jelentették volna annak a támogatásnak, amelyet a jelenlegi országgyűlési határozat kér a Háztól.
Mindezt összefoglalva: örülünk annak, hogy a kormány visszavonta az előző határozati javaslatot, és nem próbált meg egy olyan határozati javaslatot behozni a Ház elé, amely nem élvezte volna minden parlamenti párt konszenzusát. Örülünk ennek, hogy konszenzusra törekvő magatartást tapasztaltunk a kormány részéről, és e konszenzus jegyében mi is meg fogjuk szavazni a jelenlegi határozati javaslatot.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi