CSÓTI GYÖRGY

Full text search

CSÓTI GYÖRGY
CSÓTI GYÖRGY (MDF): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Államalapításunk 1000. évfordulójához közeledve illik számvetést tenni, mit is adott a magyarság a világnak, az egyetemes emberi kultúrának.
Sok mindenre büszkék lehetünk: többek között a magyar zenekultúrára, világhírű zeneszerzőink és zeneművészeink hosszú sorára, zeneoktatásunkra, a külföld számára is mindig vonzó hangversenytermeinkre, zenekarainkra. A XX. század végén azonban, Liszt, Bartók és Kodály országában a zenei élet a teljes összeomlás előtt áll. Az alsófokú oktatás elemi feltételei hiányoznak, a tanárok a létminimum határán tengődnek, csak a megszállottak maradnak a pályán. A 40 ezer forint/fős támogatás a hangszerek javítására, karbantartására sem elég, a szülők pedig nem tudnak hangszert vásárolni.
Hasonló a helyzet a felsőoktatásban is: a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola nem kapja meg a működéséhez szükséges minimális pénzügyi támogatást sem, ezzel szemben a kulturális tárca - már megalázó módon - állandóan a gazdálkodását vizsgáltatja, noha évek óta semmi kivetnivalót nem talál benne.
A Zeneakadémia a közelmúltban két hangversenyzongorát volt kénytelen eladni, hogy napi költségeit fedezni tudja. A szimfonikus zenekarok helyzete is katasztrofális; megélhetésük érdekében külföldi turnékra kényszerülnek ameddig hangszerparkjuk használható és van utánpótlásuk, utána pedig megszűnnek.
Tisztelt Ház! A Magyar Demokrata Fórum felszólítja a kormányt, hogy haladéktalanul tegyen lépéseket a magyar zenei élet megmentése érdekében.
Kérdezem öntől, államtitkár úr: mit kíván tenni a kulturális tárca annak érdekében, hogy az elmúlt négy évben az élet szinte minden területén - az egészségügytől a családvédelmen át az oktatásig - okozott oly sok felesleges kár után a magyar zenei élet ne legyen a Horn-Kuncze-kormány működésének áldozata. (Taps az MDF padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi