DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Magam is a komolyzene nagy kedvelője lévén örülök a kérdésnek, és annak, hogy megnyugtathatom Csóti képviselő urat: a magyar zenei élet nem áll az összeomlás szélén.
Persze a Zeneakadémia nehéz helyzetével mi magunk is tisztában vagyunk; a képviselő úr által is említett vizsgálatok, amelyeket elvégeztettünk, azt bizonyítják - képviselő úr kijelentésével ellentétben -, hogy természetesen a felsőoktatási intézményeket általában sújtó nehéz gazdasági helyzeten túl a Zeneakadémia gazdálkodása kirívóan rossz, kirívó hiányosságok tapasztalhatók az intézmény gazdálkodásában.
1997. november 1-je és ez év január 31. között egy kincstári biztos vizsgálta az akadémia gazdálkodását, javaslatot tett a változtatásokra. Mindezektől függetlenül '96-ban 12 millió forint rendkívüli segélyt kapott az intézmény, hogy a tb-tartozásait kiegyenlítse; '97-ben segítettünk a tb-vel tárgyalni az újra felhalmozott adósság átütemezéséről; '97-ben 31 millió forint, tehát kiemelkedően magas programfinanszírozási támogatást kapott az intézmény, és az év végén egy 50 milliós rendkívüli segélyt is az adósságainak a kifizetésére, amelyeket egyébként - engedje meg, hogy megjegyezzem - nem erre fordított az intézmény.
Ami most már a hangversenyzenekarok és koncertek életét illeti, zenekar kétféle van: az egyiket a minisztérium, pontosabban a költségvetés tartja fenn, a másikat pedig az önkormányzatok vagy más intézmények.
(15.00)
Az önkormányzati zenekarok támogatása 150 millió forintról 230 millió forintra nőtt ebben a költségvetési évben. A hazai koncertéletben pedig Budapesten kifejezetten túlkínálat mutatkozik, vidéken vannak problémák a koncertellátottsággal. A rendszer átszervezésével és két közhasznú társaság létrehozásával sikerült a vidéki zenei életet is valamelyest segíteni és százmillió forint többlettámogatást erre a célra elkülöníteni. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)
Köszönöm szépen.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi