DR. CZUCZI MIHÁLY

Full text search

DR. CZUCZI MIHÁLY
DR. CZUCZI MIHÁLY (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Előttem szóló képviselőtársaim gondosan kifejtették - statisztikai számokkal alátámasztva és egyéb gyakorlati tényeket idézve -, hogy a fiatalkorú munkavállalók körül milyen gondok, milyen problémák vetődtek fel ez idáig.
Én nem ezzel akarok foglalkozni, hanem párhuzamot kívánok állítani, és azt kívánom fejtegetni, hogy ez a törvényjavaslat, illetve a munka törvénykönyve módosítása, amely 1997-ben került bevezetésre, vagy azt megelőzően az alkalmi munkavállalói könyv bevezetése és a közoktatásról szóló törvény hogyan hozható összefüggésbe ezzel a mostani törvényjavaslattal.
Azt tudjuk, hogy a munkaviszony alanya egyik részről a munkavállaló, aki természetes személy lehet, és a munkavállaló jogalanyiságának elsődleges feltétele, hogy tankötelezettségének eleget tegyen. A közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. 6. §-a értelmében a tankötelezettséget az általános műveltséget megalapozó, alapvizsgára felkészítő ismeretek elsajátításával lehet teljesíteni. E törvény átmeneti rendelkezésének egyik pontja kimondja, hogy a nemzeti alaptanterv alkalmazása egyelőre nem kötelező, a tankötelezettséget az a tanuló teljesítette, aki az általános iskola 8. osztályának elvégzéséről szóló bizonyítványát megszerezte. Tekintettel arra, hogy az új képzési rendszerekre való áttérés megkezdődik, és a tankötelezettség 5. évfolyamtól kezdődően, gimnáziumban 9. évfolyamtól kezdődően szakközépiskolában és szakiskolában teljesíthető, e három iskolatípust érintően, ahol az új képzési formák bevezetésére sor kerül, a 10. évfolyamról kiállított bizonyítvány tanúsítja majd az iskolai végzettséget.
Az idézett törvény 6. §-ának (3) bekezdése szerint a tankötelezettség annak a tanévnek a végéig tart, amelyben a tanuló a 16. életévét betölti. A nyolc általános elvégzése után hagyományos gimnáziumban, szakközép-, illetve szakmunkásképzőben tanulmányokat folytató diákok - függetlenül attól, hogy 16. életévüket még nem töltötték be, de mivel az alapfokú végzettséget megszerezték - már nem tankötelesek. A 15. életévre vonatkozó korhatárt az 1997. szeptember 1-je után létesített munkaviszonyok tekintetében alkalmazzuk jelenleg. A tankötelezettség teljesítésétől függetlenül a tankötelezettség időtartama mellett az iskolai szünet alatt, felmentés miatt 15. életévét betöltött fiatalkorú az idézett törvény (4) bekezdésében meghatározottak szerint munkaviszonyt létesíthet. Ehhez, illetve a tankötelezettség teljesítése esetén is 15. és 16. életév közötti fiatalkorú törvényes képviselőjének - aki lehet például szülője, gyámja, vagy a nevelőintézet vezetője - hozzájárulása szükséges nemcsak az első, hanem ezen egy év alatt bármely újonnan létesítendő munkaviszony megkezdése előtt.
Ha említettem, hogy a közoktatásról szóló törvény, az alkalmi munkavállalói könyvvel kapcsolatos törvény és a munka törvénykönyve is megfogalmazza ezeket a meghatározásokat, akkor szükséges megemlíteni a polgári törvénykönyv vonatkozó szakaszait is. Ugyanis ez több részletben kifejti, hogy ki a cselekvőképes; például az a kiskorú, aki 14. életévét már betöltötte, de 18. életévét még nem érte el, és nem cselekvőképtelen, illetve még nem kötött házasságot - ugyanis a házasságkötés a nagykorúság megszerzésével jár. A nagykorú és ezek a személyek bármiféle hozzájárulás nélkül lehetnek a munkavállalás alanyai is.
Tisztelt Ház! Az alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatásról szóló törvényben, amit nem régen, illetve az elmúlt év őszén hagyott jóvá az Országgyűlés, megfontolandó lett volna, hogy van-e olyan alkalmas pontja vagy olyan szakasza, ahova be lehetett volna vezetni, be lehetett volna tenni, és szinkronba lehetett volna hozni egyrészt a munka törvénykönyvével, másrészt pedig az erről, az alkalmi munkavállalói könyvről szóló törvénnyel. Ezt azért említem meg, mert a nyári szünetben nemcsak a 15-16 évesek, hanem 13-14 évesek is dolgoznak, mint azt előttem szóló képviselőtársaim elmondták.
Ettől függetlenül a Szabad Demokraták Szövetsége támogatja ezt a törvényjavaslatot, esetleg kiegészítéssel és módosítással. Az 1. § bekezdését szeretnénk módosítani úgy, hogy az a fiatalkorú, aki tankötelezettségét nem teljesítette, munkaviszonyon kívüli munkavégzésre irányuló bármely egyéb jogviszony kereteiben csak a 15. életévének betöltését követően, valamint a munka törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény - továbbiakban Mt. - 72. §-ában meghatározott munkaviszony létesítésére és a munka törvénykönyvében a fiatalkorúak foglalkoztatására megállapított szabályok szerint foglalkoztatható. Ezzel a kiegészítéssel, illetve változtatással támogatjuk a törvényjavaslatot.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)
(10.00)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi