DR. TÓTH TIHAMÉR

Full text search

DR. TÓTH TIHAMÉR
DR. TÓTH TIHAMÉR (MDNP): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A most tárgyalt törvényjavaslat eddig elhangzott felszólalásai nyomán, beleértve a miniszteri expozét is, azt hiszem, mind a Házban helyet foglaló képviselőtársaim, mind a Ház falain kívül, akik esetleg figyelemmel kísérik e törvényjavaslat tárgyalását, még ha vájt fülűek is, úgy érzem, hogy nagyon nagy bajban vannak. Ugyanis az eddigiek során szó volt már mindenről. Szó volt a munka törvénykönyve általános rendelkezéseiről, szó volt a foglalkoztatási törvényről, szó volt a feketegazdaság problémáiról de úgy érzem, hogy egy lényeges kérdésről nem volt szó. Mégpedig arról nem volt szó, hogy ez a két paragrafusból álló nyúlfarknyi törvényjavaslat nem más, mint egy jogalkotási mulasztásnak a pótlása.
Miért mondom ezt? Ugyanis a fiatalkorúak munkajogi védelméről Magyarországon voltak hatályos szabályok. A nemzetközi egyezményt elfogadva nem is kellett erről intézkedni, ugyanis kormányrendeletben volt biztosítva a fiatalkorúak munkajogi védelme. Csupán az történt, hogy a kormány jogalkotási programja következtében ezeket a kormányrendeleteket 1997. május 20-ától hatályon kívül helyezték. Most kérdezhetnénk, hogy miért kellett 1997. május 20-ától mind a mai napig várni, hogy ez a pótlás megtörténjen. Egy biztos: a válasz nem lehet az, hogy azért, mert ez alatt az idő alatt nem foglalkoztunk a munka törvénykönyve, a munkaügyi ellenőrzés vagy egyéb ide vágó törvények módosításával.
Én úgy érzem, hogy most, a parlamenti ciklus befejezése előtt néhány héttel, egy ilyen törvényjavaslatot behozni a Ház elé, enyhén szólva felelőtlenség. Egyszerűen azért felelőtlenség, mert egy ilyen előterjesztés módot ad mindenkinek, aki a választásokat megelőzően még szerepelni akar a parlamentben, hogy elmondja a búját-baját, s egy háromperces miniszteri expozéra többször tízperces hozzászólások következzenek.
Én azt szeretném jelezni, hogy tisztában vagyunk azzal, hogy az EU-csatlakozás miatti jogharmonizáció Magyarországnak is jelez kötelezettségeket. (Közbeszólás balról: Lejárt az idő.) - Egyik szocialista képviselőtársam már a két perc után is jelzi számomra az idő lejártát, de szeretnék még néhány gondolatot elmondani, ezért szíves türelmüket kérem. - Ez a jogharmonizációs kötelezettség nem jelentheti azt, hogy elkezdünk kapkodni, és ha eszünkbe jut valami, akkor csinálunk egy törvényjavaslatot és behozzuk ide a Házhoz.
Ma reggel a Magyar Szocialista Párt egyik alelnökét hallgatva, ő úgy jellemezte a parlament eddigi munkáját, hogy egy igazi törvénygyár lett. Igaza van, teljes egészével egyet lehet vele érteni. De miért van törvénygyár a parlamentben? Azért, mert ilyen a jogszabályalkotás előkészítése, nem átgondolt terv szerint kerülnek be ide a törvényjavaslatok.
Mindezeket összegezve, szeretném elmondani, hogy a Magyar Demokrata Néppárt képviselőcsoportja egyetért azzal, hogy megfelelő szinten szabályozzák Magyarországon is a fiatalok munkajogi védelmét, de nem ért egyet azzal a jogszabály-előkészítéssel és azzal a mechanizmussal, ahogy a parlamentet a kormány különböző törvényjavaslatokkal tömi. Ezt szeretnénk kifejezni a végszavazásnál is, ezért egyetlenegy megoldást tudunk elfogadhatónak találni, hogy tartózkodni fogunk.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi