FILLÓ PÁL

Full text search

FILLÓ PÁL
FILLÓ PÁL (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Igen tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársaim! Meg kell mondanom, hogy hallgatva az eddigi hozzászólásokat, különösen az előttem szóló Mádi képviselő úr hozzászólását, időnként olyan érzésem támadt, mintha legalábbis a munka törvénykönyvének egy nagy, átfogó módosításáról lenne szó, amelyet a munkanélküliektől kezdve, a foglalkoztatottak számának és a különböző nemzetközi összehasonlítások figyelembevételével kellene megvitatnunk. De most nem erről van szó, kedves képviselőtársaim! A törvénytervezet, amelynek a vitáját most folytatjuk, egy nagyon fontos, de lényegesen szűkebb területtel foglalkozik: a fiatalkorú munkavállalók munkajogi védelméről szóló módosítást tárgyalja most a tisztelt Ház.
Szeretném leszögezni, hogy a Magyar Szocialista Párt parlamenti frakciója, mint ahogy az elmúlt időszakban, most is minden olyan módosítást támogat, amely növeli a munkások, a munkában lévő emberek, embercsoportok védelmét. Ilyen módosításai voltak a munka törvénykönyvének 1995-ben, valamint '97-ben is, amikor több olyan új elem került be a szabályok körébe, amelyek a munkavállalók meghatározott csoportjainak fokozottabb védelmét szolgálták. Ezek sorába tartozott a tavalyi módosítás, amelynek nyomán a foglalkoztatás alsó korhatárát egy évvel megemeltük, s ennek következményeképpen a hazai szabályozás mind a 138. számú ILO-egyezménynek, mind pedig az 1994 júniusában elfogadott 94/33. számú Európa tanácsi irányelv követelményeinek is megfelel.
Kedves Képviselőtársaim! A hatályos szabályozás értelmében a védelem azokra a fiatalkorúakra terjed ki, akiket munkaviszony keretében foglalkoztattak. Mivel a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet a "bármely olyan alkalmazás vagy munka" megfogalmazást használja, ez szükségessé teszi a foglalkoztatás alsó korhatárának, valamint a fiatalkorúak munkajogi védelmének kiterjesztését a munkaviszonyon kívüli bármely munkavégzésre irányuló jogviszonyra.
Tisztelt Ház! Minden törvény annyit ér, amennyit be tudunk belőle tartatni. Úgy gondolom, ez teszi indokolttá, hogy a munka törvénykönyvével együttesen módosítsuk a munkaügyi ellenőrzésről szóló törvényt abból a célból, hogy az érdemi szabályok érvényesülése is teljes körű legyen. Annak ellenére, hogy hazánkban a gyermekmunka, illetve a fiatalkorúak foglalkoztatása hála istennek nem tekinthető általánosnak, a védelem kiterjesztését, az esetleges visszaélések elkerülése érdekében feltétlenül hasznosnak ítélem meg. Ezért tartom indokoltnak a kivételek szűkítését is.
Tisztelt Képviselőtársaim! Itt szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a nyári iskolai szünetben végzett munkavégzésre szabályozott és szervezett keretek között természetesen továbbra is lehetőség lesz.
Tisztelt Ház! A Magyar Szocialista Párt parlamenti frakciója nevében kérem, hogy a Ház a fiatalkorú munkavállalók munkajogi védelmére vonatkozó szabályok kiterjesztéséről szóló törvényjavaslatot fogadja el. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi