KISS PÉTER

Full text search

KISS PÉTER
KISS PÉTER munkaügyi miniszter, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Ház előtt lévő rendkívül rövid törvényjavaslat kiemelkedő jelentőségű a nemzetközi munkajogi előírások érvényesülése szempontjából. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet, az ILO 138. számú egyezménye, amelynek megerősítéséről szintén most kell döntenie az Országgyűlésnek, a foglalkoztatás alsó korhatára, valamint általában a fiatalkorúak foglalkoztatása tekintetében számos védelmi intézkedést tartalmaz. Ennek az egyezménynek a megerősítésével teljessé válik a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet alapelvet rögzítő egyezményeinek magyarországi átvétele.
A hatályos hazai munkajogi rendelkezések az egyezmény tartalmának alapvetően megfelelnek, különösen a munka törvénykönyve tavaly júliusi módosítását követően, amikor is a foglalkoztatás alsó korhatárát és a munkaviszony keretében foglalkoztatott fiatalok munkajogi védelmét illetően az összhang teljessé vált.
A törvényjavaslat - egyezménnyel, valamint a 94/33. számú Európa tanácsi irányelvvel összhangban - a fiatalkorúak alkalmazására és foglalkoztatására vonatkozó munkajogi védelmet kiterjeszti a fiatalkorúaknak a munkaviszonyon kívüli munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyok keretei között történő foglalkoztatására is.
Ezt a hazai körülmények is indokolják. Magyarországra ugyan nem jellemző a gyermekmunka, de ha mégis előfordul, akkor az többnyire nem munkaviszony keretében történik. A munkajogi védelem kiterjesztése hozzájárul e gyakorlat megszüntetéséhez is. Önálló törvényi szabályozás szükséges, hiszen éppen a szakanyag tartalma miatt, éppen azért, mert munkaviszonyon kívüli munkavégzésre irányuló jogviszonyokról szól, nem helyezhető el a munka törvénykönyvében, továbbá nem illeszkedik a polgári törvénykönyv szabályozásába sem. Nyilvánvaló, hogy az általános munkajogi védelem kiterjesztése többek között akkor lehet hatékony, ha megfelelő ellenőrzésben részesül. Ezért a törvény hatálybalépésével egyidejűleg módosítjuk a munkaügyi ellenőrzésről szóló törvényt is, amelynek értelmében lehetőség lesz a fiatalkorúak alkalmazását, foglalkoztatását védő szabályok megvalósulásának ellenőrzésére is, bármely munkavégzésre irányuló jogviszony esetén is.
(9.20)
Tisztelt Országgyűlés! Az elmondottakra való tekintettel kérem a tisztelt Házat, hogy a fiatalkorú munkavállalók munkajogi védelmére vonatkozó szabályok kiterjesztéséről szóló törvényjavaslatot elfogadni szíveskedjenek.
Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi