KISS PÉTER

Full text search

KISS PÉTER
KISS PÉTER munkaügyi miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Elnézésüket kérem, de szeretnék két dologra reflektálni. Nyilvánvalóan a vita összefoglalójában majd reflektálok a tartalmi vitára, csak azt gondolom, hogy a közvélemény tájékoztatása érdekében fontos, hogy elhangozzék, hogy amit Mádi képviselő úr a mai munkanélküliek képzésére, átképzésére vonatkozóan itt megemlített, azt egy korábbi válaszomban, amikor azt itt a parlamentben azonnali kérdés formájában tette fel, már megválaszoltam.
Ismételten meg kell erősítsem: a mai munkanélküliek képzésekor a munkaügyi központok állják az útiköltséget, erre a foglalkoztatási törvény felhatalmazást ad. Hogy ez a költség ne terhelje a képzésre szánt kereteket, ezért jeleztem, hogy előkészület alatt áll egy olyan kormányrendelet, amelyik a munkaerő mobilitását kívánja elősegíteni, a munkába járás költségeit és a munkanélküliek mobilitását elősegítendő egyéb eszközöket is felhasznál. Nos, ez a kormányrendelet a csütörtöki kormányülés elé kerül, tehát tervezet formájában immáron készen áll, és ennek keretében döntött arról a tárca, hogy a mobilitás elősegítésére 90 százalékos utazási kedvezményt javasol a kormány számára a munkanélküliek képzésben való részvétele esetén a lakóhely és a képzés helyszíne közötti utazás költségeinek az átvállalására, 18 év alatti munkanélküliek esetében ezt még a diákigazolványhoz való jogosultság is kiegészíti. Tehát, amint említettem a múltkori alkalommal, egyeztetéseket követően immáron megoldást nyert ez a kérdés nemcsak az egyének számára, hanem a munkaügyi központok finanszírozása körében is.
Azért tartottam, elnök úr, fontosnak ezt elmondani, hogy ne fordulhasson az elő, hogy a helyi munkaügyi tanácsok, amelyek tripartit testületek, erre hivatkozva mérsékeljék vagy abban gondolkodjanak, hogy mérsékelik a mai munkanélküliek képzésben való részvételi körét.
A többi kérdésre majd a vitazáróban szeretnék kitérni. Mindenesetre megemlítem, hogy a két paragrafusunk itt a parlament előtt valóban egy élénk vitát váltott ki, és lehetővé tette, hogy sok, egymásnak ellentmondó gondolat elhangozzék egy-egy hozzászólás keretén belül is. Ennek szemléltetésére csak Mádi képviselő úr egyik megjegyzését idézném, aki azt mondta, hogy sokkal több pénzt kellene fordítani bizonyos kérdések - ifjúsági pályakezdés - megoldására. Majd utána példán keresztül elmondta, hogy a járulékmértékek további növelése lehetetlen állapot, hiszen ez a járulékmérték már most is Dániát követően a legmagasabb. Tisztelettel jelzem, hogy ez egy ellentmondás, hiszen a járulékok teremtik meg a forrásokat ara a sok teendőre, amivel egyébként egyetértek, amelyet meg kell tenni a pályakezdők foglalkoztatása érdekében Magyarországon.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi