SZABÓ RUDOLFNÉ DR.

Full text search

SZABÓ RUDOLFNÉ DR.
SZABÓ RUDOLFNÉ DR. (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A most tárgyalt törvényjavaslat igen kis terjedelmű, de fontos szabályt fogalmaz meg a fiatalkorú munkavállalók munkajogi védelme érdekében. Általánossá teszi a foglalkoztatás alsó korhatárát, előírja ugyanis, hogy a munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony keretében is csak a 15 évet betöltött fiatalt lehet foglalkoztatni.
A munka törvénykönyve 1997. július 1-jei módosítása során már sor került, mint azt a miniszter úr is említette, a fiatalkorúak munkaviszony keretében történő foglalkoztatásának szabályozására, mely szerint a munkaviszony létesítésének alsó határa a 15 év betöltése a korábbi 14 évvel szemben. A munka törvénykönyve említett szabályát az ILO, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet 138. számú egyezménye tartalmazza, s Magyarország már 1994-ben kifejezte szándékát az egyezmény elfogadására.
A munka törvénykönyvének módosított és jelenleg hatályos rendelkezése tehát csak a 15 évet betöltött fiatal számára teszi lehetővé a munkaviszony létesítését abban az esetben, ha tanuló, de tankötelezettségét a felnőttek iskolai rendszerű oktatásában vagy iskolarendszeren kívüli oktatásban való részvétellel teljesíti, ha szünidős diák, ha tankötelezettsége felmentés folytán megszűnt. A felsoroltak természetesen kivételek, ugyanis az általános előírás: az léphet munkaviszonyba, aki a tankötelezettségét teljesítette. Ezek a szabályok világosak, megfelelnek az európai jogrendnek, kérdés, hogy a gyakorlati alkalmazásuk mennyire felel meg a követelményeknek, de erre még visszatérek.
Ez a mostani törvényjavaslat, mint azt már említettem, a fiatalkorúak munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony keretében történő foglalkoztatására vonatkozik. Hiányt pótol ez az önálló törvényi szabályozás, mivel az 1997. július 1-jei törvénymódosítás a munka törvénykönyve által meghatározott munkaviszony-létesítés alsó határára vonatkozott, és ezt nem rendezte, mert annak keretében nem is rendezhette.
A munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony a vállalkozási szerződés, valamint a megbízási szerződés alapján végzett munka, továbbá a gazdasági társaságok közül a betéti társaság és a közkereseti társaság tagjának személyes közreműködése, valamint a korlátolt felelősségű társaság tagjának munkavégzésben megnyilvánuló mellékszolgáltatása. A tárgyalt törvényjavaslat módosítani kívánja a munkaügyi ellenőrzésről szóló törvény ide vonatkozó részét is, ezenkívül kiemeli a szabályozás alól a művészeti tevékenység keretében végzett munkát, hiszen például a filmekben, színdarabokban esetenként nem nélkülözhető a 15 év alattiak közreműködése. A művészeti tevékenységek körének meghatározását a művelődési és közoktatási miniszter hatáskörébe utalja. A kiemeléssel egyet lehet érteni, hiszen azt már az ifjúságról szóló 1971. évi IV. számú törvény is tartalmazta, de azt 1997 májusában hatályon kívül helyzetük. A fiatalkorúak foglalkoztatásának szabályozása így most már megfelel a törvényjavaslat elfogadása esetén nemcsak a nemzetközi munkaügyi szervezet előírásainak, hanem a gyermekek jogairól szóló egyezménynek is.
Most engedjék meg, hogy néhány információival szolgáljak a fiatalkorúak foglalkoztatási helyzetéről KSH-adatok alapján!
Ebben az évtizedben a fiatalkorúak számára elsősorban a munkalehetőségek hiánya és nem a túlfoglalkoztatás okozta a fő problémát, miután a munkanélküliség érzékenyen érintette e korcsoportokat. Az aktív keresők aránya a 15-19 évesek csoportjában - miután így állnak rendelkezésre az adatok - 1990 óta drasztikusan visszaesett. 1990-ben még az egyharmaduk, 1996-ban mintegy egynyolcaduk folytatott csak kereső tevékenységet. Ezen belül a 14 évesek aránya 1,1 százalékról nullára módosult.
Különösen a szakképzetlenek, de még inkább a nyolc általános iskolát el nem végzettek kerültek lehetetlen helyzetbe. Viszont kedvező volt a 767 ezerről 809 ezerre bővülő fiatalkorúak korcsoportjának egyre nagyobb hányada tanul tovább. Szintén kedvező, hogy csökkent az általános iskolát befejezők, de tovább nem tanulók száma egy adott évben. Nagyon beszédes számok, ha megemlítem, hogy 1990-ben 41 ezer volt, 1996-ban már csak 20 ezer. Az általános iskolát nem fejezte be, de a 16. életévét elérte - ezek a megfelelő számok - 1990-ben 10 ezer, 1996-ban meghaladta az 5 ezret. Tehát még egyszer hangsúlyoznám: felére csökkent ugyanakkor azt is el kell mondani, hogy ez is sok, mert ez azt jelenti, hogy évente még most is mintegy 25 ezer fiatal kerül lehetetlen helyzetbe a foglalkoztatást illetően, és még sajnos nem működnek a számukra igazán segítő módszerek.
Ha a foglalkoztatottságukat nézzük, 1996-ban a 15-19 éves korcsoportban 99 ezret foglalkoztattak, míg 39 ezer munka nélkül volt, vagyis munkát keresett - tehát nem a tanulók kategóriájáról beszélek. Ez azt jelenti, hogy meghaladta a 28 százalékot a fiatalkorúak korcsoportjában a munkanélküliségi ráta, míg az egész népességet, vagyis a 15-74 éveseket tekintve 9,2 százalék volt a munkanélküliségi ráta ugyanebben az évben. Egy frissebb adat: 1997-ben éppen a 15 évesekre vonatkozóan 128 főt foglalkoztattak, ennyit tartottak nyilván, 4447 volt a munkanélküli - ez 3,1 százalékot jelent -, és a 14 ezret meghaladta az inaktívak száma.
Most arról röviden, hogy szabálytalan volt-e a fiatalkorúak foglalkoztatása. Erről elég kevés az információnk. Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Felügyelőség gondoskodik a munkaviszonyban lévők foglalkoztatásának ellenőrzéséről. 1997-ben 86 ezer intézkedés történt a munkaügyi ellenőrzést követően - ez természetesen nemcsak a fiatalkorúakra vonatkozik -, ebből mindössze 69 esetben tiltottak el foglalkoztatástól, ezek többnyire a fiatalkorúakra vonatkoznak. Kihangsúlyoznám, hogy egész pontosan részletezett adatok nem állnak rendelkezésre. Jellemző szabálytalanság volt az éjszakai műszakban való foglalkoztatás és a túlórázás. Elsősorban természetesnek mondhatnánk, hogy a pékségekben és a kereskedelemben fordult elő, de nyugat-magyarországi példák voltak az iparban való előfordulásról is.
Kérdésként merül fel: a szabálytalanságok mekkora hányadát képesek tetten érni a hivatalos szervek - mármint a munkaügyi ellenőrzés - a munkaviszonyban, a munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban történő foglalkoztatás esetén.
(9.30)
Még inkább kérdés: hány fiatalkorút alkalmaznak szerződés nélkül feketemunkán, hányat a hivatalos alsó korhatár, a 15 éves kor alatt például kocsimosóként, mezőgazdasági munkára, netán kéregetőként - de ez már egy más témára vezetne. Vajon megteszünk-e mindent a védelmükben, az érdekükben a törvényi szabályozáson túlmenően?
A törvényjavaslatra vonatkozóan pedig a Szabad Demokraták Szövetségének álláspontját végezetül ismertetném: elfogadásra javaslom azt.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi