DR. TOLLER LÁSZLÓ

Full text search

DR. TOLLER LÁSZLÓ
DR. TOLLER LÁSZLÓ (MSZP): Nem kívánok hosszú regényeket mondani arról, amit önkormányzati képviselőként négy évig megéltem egy természetes monopóliummal rendelkező társasház egyik tulajdonosaként és a távfűtő vállalat - mint önkormányzati tulajdon - kezelése ügyében, mondjuk, egy Pécs nagyságrendű városban.
Két dolog viszont triviálisan igaz. Az egyik, hogy a távhőszolgáltatás mennyisége, mértéke nemcsak attól függ, hogy az adott műszaki színvonalon hogyan valósítjuk meg, hanem attól is függ, hogy egy más műszaki színvonalon más rendszerek megvalósíthatók-e. És bizony tudjuk, hogy az egyedi mérés, az egyedi fogyasztás irányában ragyogó kísérletek, sőt, bevált modulok vannak Európában - akár Franciaországot, akár Németországot nézem -, és a polgárnak joga van egyedi jogviszony keretében is a hőfokszabályozásra, -csökkentésre, az egyedi mérésre és a mérés alapján történő fizetésre.
Az egy sajátos, más műszaki környezet - teljesen természetes -, mert a lakások is hőszigeteltek, a házak hőszigeteltek, tehát azok a természetes veszteségek vagy természetes nyereségek, melyek egy kubatúrán belül jelennek meg, nem olyan nagyságrendben jelentkeznek, mint ahogy Szász Domokos képviselőtársam említette. Mindebből következik, hogy ha most egy olyan törvényt akarunk alkotni, amely a mostani lakásállomány - elsősorban panelállományról van szó - műszaki színvonalát, hőszigeteltségének színvonalát modellezi, és erre vetítjük a mai távhőszolgáltatás színvonalát és a rengeteg hőmennyiség-veszteséget, amely egyrészt az ellátórendszer csöveiből ered, másrészt a hőközpontok mérési hibájából, harmadrészt a hőszigetelés hiányosságaiból (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) - máris befejezem, elnök úr -, ebben az esetben igaz lehet az az állítás, ami itt elhangzott. De ha más műszaki feltételek között - és nem egycsöves, hanem kétcsöves (Az elnök ismét jelzi az időkeret leteltét.) keringtetési rendszer van és így tovább... Jó, akkor majd kérek másik két percet, de ettől akartam megóvni a tisztelt Házat. Ebben az esetben, ha más megoldásokban gondolkodunk, akkor az egyedi jogviszony (Az elnök ismét csenget.) - és ez nem jogi kérdés, műszaki kérdés - a favorizálandó.
Köszönöm.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi