DR. VILÁGOSI GÁBOR

Full text search

DR. VILÁGOSI GÁBOR
DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló, 1996 májusában kihirdetett törvény - az elmúlt időszakot figyelembe véve bizton állíthatjuk - beváltotta a hozzá fűzött reményeket, a tűzoltóság működését jelentősen javította, jobb körülmények közé kerültek a tűzoltóságok, és ezáltal javult az ország tűzbiztonsága.
A törvény adta felhatalmazás alapján kiadott kormány- és BM-rendeletek a terület teljes joganyagának megújulását, korszerűsítését eredményezték. Az önkormányzatok döntő többsége a tűzvédelem és a tűzoltóság fenntartásával kapcsolatos feladatait magas szinten látja el. Ez év január 1-jétől 30 önkéntes tűzoltóság kapott úgynevezett önálló működési területet. A hivatásos tűzoltóságoknál korábban tapasztalt elbizonytalanodás megszűnt, munkájuk színvonala javult. Feltehetjük a kérdést, akkor miért kell mégis módosítani ezt a nem oly rég megalkotott törvényt.
Tisztelt Képviselőtársaim! A törvény 44. §-át és a 47. § (6) bekezdés a) pontjának kapcsolódó részét szabályozástechnikai hiányosságok miatt az Alkotmánybíróság megsemmisítette, így nem érvényesülhetett az a jogalkotói szándék, hogy a tűzoltóság technikai fejlesztésébe a biztosítók bevonásra kerüljenek. Szeretném hangsúlyozni, hogy az Alkotmánybíróság határozatában nem az elvet tartotta alkotmányellenesnek, nem azt az elvet kifogásolta, hogy a biztosító járuljon hozzá a tűzoltóság fejlesztéséhez, hanem a szabályozási megoldást találta hiányosnak.
Az Alkotmánybíróság határozatában azt kifogásolta, hogy a törvény nem állapított meg a biztosító számára fizetési kötelezettséget, nem határozta meg a fizetés jogalapját, jogcímét, és nem tartalmazta az érintett biztosítási ágazatok körét. Feladatunk tehát az, hogy ezt a hiányosságot pótoljuk.
Szeretném még tájékoztatni képviselőtársaimat arról is, hogy számos országban jelenleg is követelmény, hazánkban pedig a második világháború előtt törvény írta elő, hogy a biztosítók bevételük meghatározott részével járuljanak hozzá a tűzoltóság technikai fejlesztéséhez. Ezt a jogi szabályozást és e szabályozás következtében ezt a gyakorlatot kívánjuk feléleszteni, ezt kívánjuk újra bevezetni. A biztosítók és a biztosítottak is egyértelműen érdekeltek ugyanis abban, hogy a tűzoltóságok hatékonyabb beavatkozásával csökkenjen a tűzkár, a korszerűbb eszközökkel gyorsabban és kevesebb járulékos kár okozásával történjék meg a tűzoltás, a műszaki mentés.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ezen indokok alapján kérem önöket, hogy fogadják el ezt a törvénymódosítást. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi