T. ASZTALOS ILDIKÓ

Full text search

T. ASZTALOS ILDIKÓ
T. ASZTALOS ILDIKÓ ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az önök előtt lévő T/5358. számú törvényjavaslat az általános vám- és kereskedelmi egyezmény - közismert nevén a GATT - keretében kialakított, a Kereskedelmi Világszervezetet létrehozó marrakeshi egyezmény és mellékleteinek kihirdetéséről szól. Ez önök előtt már ismert.
Az Országgyűlés 1994. december 27-én egyhangúlag megerősítette az egyezményt, és a 72/1994. országgyűlési határozat alapján Magyarország '95. január 1-jével a Kereskedelmi Világszervezet - közismert nevén a WTO - alapító tagjává vált.
A nemzetközi szerződésekkel kapcsolatos eljárásról szóló 1982. évi 27. törvényerejű rendelet szerint az Országgyűlés által megerősített nemzetközi szerződéseket törvénnyel kell kihirdetni. A jelen törvényjavaslat ezt a célt szolgálja.
A törvényjavaslat módosítja a vámjogról, a vámeljárásról, valamint a vámigazgatásról szóló 1995. évi C. törvény 15. és 212. §-át, mivel a kihirdetésre kerülő egyezmény mezőgazdasági megállapodása az egyéb termékektől eltérő speciális piacvédelmi intézkedéseket tartalmaz. Ez indokolja, hogy az ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi miniszter és a pénzügyminiszter kapjon külön felhatalmazást arra, hogy a földművelésügyi miniszterrel egyetértésben szabályozza a mezőgazdasági piacvédelmi vámpótlék kivetésének rendjét.
A törvényjavaslat felhatalmazza az ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi minisztert, hogy szabályozza a 470 oldalnyi joganyaghoz kapcsolódó engedményes listák megtekintési rendjét. E listák terjedelme ugyanis meghaladja a tízezer oldalt, így közzétételük helyett a betekintés biztosítása az egyetlen reális megoldás. Kezdeményezésem alapján az Országgyűlési Könyvtár biztosítja az anyagba való betekintést, és természetesen az IKIM dokumentációs tárában is megtekinthetik az érdeklődők ezt a listát.
Kérem az Országgyűlést, hogy a törvényjavaslatot fogadja el. Ezúton kívánom megköszönni a külügyi bizottságnak, hogy egyhangúlag támogatta az önök előtt lévő javaslatot.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi