DR. CSÁKABONYI BALÁZS

Full text search

DR. CSÁKABONYI BALÁZS
DR. CSÁKABONYI BALÁZS, az alkotmány- és igazságügyi bizottság alelnöke: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az ügyvédi törvény tervezete hosszú előkészítő munka terméke. Ezt örömmel állapította meg az alkotmányügyi bizottság a törvény kivételes eljárásban történő tárgyalása során. Felvetődött és megfogalmazásra is került az egyik felszólalásban, hogy a törvény eleget tesz a jogalkotásról szóló törvényben meghatározott előkészítési kötelezettségeknek, ugyanis széles körű, az egész országra kiterjedő szakmai vita előzte meg a törvénytervezet benyújtását, aminek terméke volt az Országos Ügyvédi Kamara által összeállított törvénytervezet, ami később az igazságügy-miniszter által létrehozott kodifikációs bizottságban is a tervezet elkészítésének egyik alapját képezte. Így nyugodtan megállapíthatta a bizottság, hogy a törvényben megfogalmazódnak mindazok a követelmények és elvárások, amelyeket az ügyvédi kar saját magával szemben támaszt. A vita során sikerült eloszlatni azt az egyébként néhol fellelhető téves álláspontot, hogy ez a törvény az ügyvédség érdekeit szolgálja és védelmezi, és az az álláspont vált uralkodóvá, hogy ez a törvény elsősorban az ügyfelek, a társadalom érdekeit szolgálja, természetesen összhangban az ügyvédség érdekeivel is.
Rövid kis kronológiát szeretnék elmondani a tisztelt Országgyűlésnek. A széles körű körültekintéssel elkészített törvénytervezetet a kormány 1997. július 25-én nyújtotta be a parlamentben, a parlament november 7-én döntött a kivételes eljárásban történő tárgyalásról, majd az alkotmányügyi bizottság november 19-én, december 3-án, 1998. január 28-án, február 11-én folytatta le a törvénytervezet érdemi vitáját, összesen mintegy 12,5 óra tiszta tárgyalási időben.
Az előterjesztéshez 69 módosító indítvány érkezett, amelyek közül 10 módosító indítványt az alkotmány- és igazságügyi bizottság terjesztett elő - ez 31 ajánláspontot ölelt fel -, míg 33 egyéb módosító indítványt az alkotmány- és igazságügyi bizottság támogatott. Ma a Ház 64 módosító javaslatról fog szavazni, amiben a bizottság által nem támogatott 36 módosító indítvány jelenik meg.
A módosító indítványok száma is azt mutatja, hogy az alkotmányügyi bizottságban érdemi vita bontakozott ki. Örömmel állapította meg a bizottság, hogy ez a vita a napi politikától mentes volt, döntően a szakmai kérdések megoldására irányult, éppen ezért a legfontosabb kérdések tekintetében jelentős többségi vélemény alakult ki a módosító javaslatok támogatása mellett.
(Gulyás József helyét a jegyzői székben Szili Sándor foglalja el.)
Röviden szeretném csak megemlíteni azokat a pontokat, ahol a vita élénk volt, ahol a legtöbb hozzászólás hangzott el, és ahol a legnehezebb volt a többségi álláspontot kialakítani. Ezek: az ügyvéddé válás feltételeiről szóló rész, az összeférhetetlenségi szabályok megalkotása, az ügyvédi ellenjegyzésről, annak tartalmáról és formájáról szóló rész, az ügyvédi irodák átalakulásával kapcsolatos szabályozási rendszer és a külföldi ügyvédek magyarországi tevékenységével kapcsolatos problémakör. Tekintettel arra, hogy államtitkár úr felszólalásában részletesen érintette ezeket a problémákat, továbbá nyilván a frakciók hozzászólói is érinteni fogják ezeket, nem kívánom részletesen ismertetni az alkotmányügyi bizottság állásfoglalását, hiszen ezek esszenciája, lényege a bizottság által támogatott módosító javaslatokban jelenik meg.
A bizottság nevében tisztelettel kérem az Országgyűlést, hogy a bizottság által támogatott módosító javaslatokat, majd az egész törvényt szíveskedjék elfogadni. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi