NÉMETH ZSOLT

Full text search

NÉMETH ZSOLT
NÉMETH ZSOLT (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A vízumkényszerrel kapcsolatban kívánok napirend előtti felszólalással élni. Engedjenek meg néhány adatot.
Már 1995 júliusában, illetve 1997 januárjában a miniszterelnök úrnak voltak ilyen jellegű - mondjuk így - improvizatív javaslatai, s az idén február 16-án folytatódott mindez. Kezdhetném talán azzal, hogy egy olyan mondattal örvendeztette meg a lakosságot a parlamentben, hogy a határőrizet hatékonyságának javítása érdekében nem szabad kizárni a vízumkényszer bevezetésének a lehetőségét.
Kovács külügyminiszter úr a következőképpen szólt: a KüM - a Külügyminisztérium - kész kivenni a részét azoknak az intézkedéseknek az előkészítéséből, amelyek a közbiztonság erősítését szolgálják, értelemszerűen vízumpolitikai intézkedések merülhetnek fel. Majd a vasárnapi "A Hét" című műsorban Kovács László miniszter úr a határon túli magyaroknak tízéves vízumot ígért.
Horváth Tamás, a Külügyminisztérium külpolitikai tanácsadója szerint felül kell vizsgálni a FÁK-tagállamokkal folytatott vízumpolitikát. Ő az EU-csatlakozással magyarázta mindezt.
Nem késett a reakció. A román külügyi szóvivő például így fogalmazott: "A budapesti kijelentések aggodalommal töltik el a román társadalmat. A magyar vízumkényszer elméleti lehetősége is komoly akadályt jelentene a magyar-román kapcsolatok fejlődésében, újabb akadályokat gördítene Románia euro-atlanti integrációjának útjába, és lehetetlenné tenné a regionális és a szubregionális együttműködést."
Hasonlóképpen nyilatkoztak meg a határon túli magyarok szervezetei: a KMKSZ, a kárpátaljaiak például nyílt levélben fordultak a magyar kormányhoz, és kérték, hogy orvosoltassék ez a probléma.
Tisztelt Ház! A Fidesz álláspontja szerint a vízumkényszer bevezetését jelenleg három okból nem indokolt támogatni:
Először is azért, mert úgy véljük, hogy jelenleg nem bizonyított, hogy a bűnözést alapvetően csökkentené. Úgy véljük, hogy ehhez mindenekelőtt a rendészet megerősítése szükséges.
Másodszor: úgy véljük, hogy a magyar és a szomszédos országok állampolgárai közötti kapcsolatokat valóban visszavetné, beleértve a gazdasági, az önkormányzati és a családi kapcsolatokat is.
Harmadsorban pedig azt sem lehet tagadni, hogy a határon túli magyarság további elszigetelődését vonhatná maga után egy ilyen javaslatnak a bevezetése.
Azt hiszem, hogy amíg nem ismeretesek az EU-csatlakozásunk feltételei, nem látszik az időhorizontja, addig nem érdemes ilyennel riogatni sem a magyar társadalmat, sem pedig a szomszédainkat.
Meggyőződésem az is, hogy nem szolgálja EU-csatlakozásunkat, ha Magyarország ilyen jellegű pánikot kelt a szomszédaiban. Ezért javasoljuk, hogy Magyarország vízumpolitikájának esetleges megváltoztatását mindenekelőtt hangolja össze a szomszédos országokkal. Ennek érdekében pedig ne a sajtón keresztül üzenjen a szomszédainknak, hanem kezdeményezzen két- vagy többoldalú egyeztetést a közös vízumpolitikai rendszer kialakítása tekintetében.
Úgy véljük, hogy az elmúlt napok zűrzavaros megnyilvánulásai azt jelzik, hogy Magyarország az egyik legfontosabb kérdésben, tehát a vízum, illetve a határon túli magyarság sajátos státuszának a kérdésében, kifejezetten felkészületlen az európai uniós csatlakozásra. S mivel áprilisban megkezdődnek a tárgyalások, sürgető, hogy a kormány a nemzeti konszenzus kialakításához elengedhetetlen egyeztetést folytassa le mind az ellenzékkel, mind pedig a határon túli magyarság legitim szervezeteivel.
A kormány egyébként az 1996 júliusi magyar-magyar csúcson tett nyilatkozatában kötelezettséget vállalt az ilyen típusú egyeztetési mechanizmus kialakítására.
(8.40)
Tehát, tisztelt Ház, kedves képviselőtársaim, ezeket a problémákat kellene megoldanunk: lehetséges-e vízummentességi, határőrizeti, utazáskönnyítési megállapodást kötni Magyarországnak és egyes szomszédainak?
Másodszor: miként és mikor fogja a kormány az európai uniós tárgyalásokba bevonni a határon túli magyarság legitim szervezeteit?
Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi