DÖGEI IMRE

Full text search

DÖGEI IMRE
DÖGEI IMRE (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Országgyűlés! Mélyen tisztelt Rádióhallgatók! Egy olyan rendkívüli helyzetre szeretném felhívni a tisztelt Ház, a tisztelt rádióhallgatók, valamint Törökszentmiklós és környéke lakosságának figyelmét, amikor is egy mezőgazdasági jellegű üzem azonnali bezárásáról van szó. Ez pedig nem más, mint a Törökszentmiklósi Baromfifeldolgozó Vállalat, amely termelését tekintve nagy kapacitásra képes: 3-4 ezer darab csirke/óra feldolgozásáról van szó. Nem beszélve arról, hogy a hízott liba feldolgozására is külön pálya áll, azaz állt rendelkezésre; ezt már korábban lebontották. Akkor azt mondták, hogy csak baromfi-feldolgozás lesz.
Korábban, egy hónappal ezelőtt azt közölték, hogy három-négy év múlva fog az üzem teljesen leállni, mert nem jó helyen van, a város körbeépítette. A helyzet rendkívül szomorú, hisz egy 65 esztendőt megélt üzemről van szó, amely magának a városnak és a környező településeknek munkát és megélhetést biztosított. Azaz élt 65 esztendőt, és vége, nincs tovább. Természetesen ez nemcsak annyit jelent, hogy a jelenlegi létszámot sújtja, hanem annak legalább a háromszorosát. Nem beszélve arról, hogy a termék-előállító gazdákat, a csirke- és baromfinevelőket, a tömőközösségeket utcára teszik, akiknek pedig szakmai felkészültsége kiváló, és exporttermelésre is alkalmasak, húsjellegű és máj előállítására is kiváló árukat tudnak biztosítani. Családi dinasztiák dolgoztak ott, és az üzem három-négy évig 3-400 millió forintos ráfordítással még üzemelt volna, ha nincs a jelenlegi intézkedés. Lehúzták a rolót, a változások befolyásolják a tempót. Talán a választásokra tekintettel tették ezt? Nem tudom megérteni ezt a nagy kapkodást.
Valóban többször kísérleteztek a bezárással, de eddig sikerült kivédeni ezt a szörnyű döntést. Sőt, a legutolsó elgondolás szerint - körülbelül 15 éve - egy új gyár tervdokumentációja is rendelkezésre áll. Három pályázat érkezett, ugyanakkor egy korszerű, minden igényt kielégítő hűtőraktár is tervbe lett véve, amely meg is valósult. Tehát a napi levágott és feldolgozott termékek azonnal a hűtőházba kerültek tárolás végett. Megépült a vízellátó rendszer egy nagyberuházás következtében, sőt elkészült a tervdokumentáció a szennyvíz elvezetésére is. A szennyvíztisztító távolabb el is kezdte munkáját, és ma is üzemel.
Azonban az új feldolgozó felépítése mind a mai napig késik, pedig a területet még akkor biztosították számára, és a gyár tulajdonát képezi most is. Ennek az üzemnek az elkészülte nem tudom, milyen akadályba ütközött. De akik ott dolgoztak, úgy vették észre, hogy valakinek valamilyen érdeke fűződött ahhoz, hogy ez az üzem a mai napig ne készüljön el. Pedig a kiszolgáló létesítmények az új üzem rendelkezésére állnak, ez azonban a mai napig késik.
Tehát a mai napon a "Bezárni tilos!" táblát kell az üzem bejárata elé kitenni. Személy szerint én is és a helyi Kisgazdapárt is tiltakozik az üzem bezárása ellen. Nem tudom megérteni az üzem szakszervezeti bizottságát, a szakszervezeti dolgozókat, hogy miért nem tiltakoznak az üzem bezárása ellen. Ez az üzem a városnak és környékének legnagyobb üzeme. Ennek a gyárnak a bezárása óriási veszélyeket vonhat maga után, hisz egy olyan kisebbség szabadul fel, amellyel hirtelen nem tudnak mit kezdeni. Ezeknek az embereknek munkát kell adni, nem beszélve arról, hogy a közeli, alig nyolc-tíz kilométerre lévő Kengyel községben a fejlesztéssel egy időben építettek 15-20 baromfikeltető istállót, amelyek befogadó képessége egyenként 8-10 ezer csirke nevelésére is alkalmas.
Kérem a Földművelésügyi Minisztériumot és a kormányt, hogy ne engedje ezt az üzemet bezárni! Ha az ottani dolgozókat elküldik vagy elbocsátják, beláthatatlan kárt okoznak Törökszentmiklósnak és környékének. Ezzel a problémával még a helyi rendőrkapitányság is számol, és nem tudja, hogy a következményeket hogyan fogja elhárítani.
Köszönöm, hogy aggodalmamat megoszthattam önökkel, a tisztelt rádióhallgatókkal és az Országgyűléssel. Ezt mindenképpen fontosnak tartottam elmondani, mert amikor területfejlesztésről és egyebekről beszél a Ház, ezt a lépést - akár állami, akár magántulajdonról van szó - nem szabad megengedni.
Köszönöm szépen.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi