DR. AVARKESZI DEZSŐ

Full text search

DR. AVARKESZI DEZSŐ
DR. AVARKESZI DEZSŐ igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Urak! A gazdasági társaságokról szóló 1988. évi VI. törvény - amely még ez év június 16-áig hatályos - kimondja, hogy a részvénytársasággá történő átalakulás esetében az átalakulási tervnek tartalmaznia kell a 90 napnál nem régebbi vagyonleltárt; a cégbejegyzésről és a cégjegyzékről szóló IM-rendelet pedig azt mondja ki, hogy a cégbírósághoz benyújtott cégbejegyzési kérelemhez mellékelni kell az átalakulási tervet, amelynek része a vagyonleltár is.
A bírósági cégnyilvántartásról és a cégek törvényességi felügyeletéről szóló 1989. évi 23. számú törvényerejű rendelet pedig azt mondja ki, hogy a cégjegyzékbe bejegyzett adat, jog vagy tény, valamint az ezekhez kapcsolódó mellékletek tartalma - ha törvény másként nem rendelkezik - nyilvános. A nyilvános cégiratot bárki megtekintheti, tehát nemcsak az országgyűlési képviselő, hanem állampolgárok, cégek képviselői is. Ezt a lehetőséget egyébként a júniusban hatályba lépő új cégtörvény is természetesen tartalmazni fogja, mindenkinek biztosítja a gazdasági folyamatok áttekinthetősége érdekében a nyilvánosságot.
Az önök kérelméből megállapítható az, hogy az iratbetekintési jogukkal korlátozás nélkül a jogszabályoknak megfelelően élhettek a cégbíróságon. Azzal összefüggésben azonban, hogy az országgyűlési képviselőkről szóló 1990. évi V. törvény rendelkezései megfelelően érvényesültek-e, sem a kormánynak, sem az igazságügy-miniszternek nincsen jogköre a bíróságok vonatkozásában, ezért igazságügy-miniszter úr az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnökének meg fogja küldeni az önök levelét intézkedés céljából.
Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi