PANCZA ISTVÁN

Full text search

PANCZA ISTVÁN
PANCZA ISTVÁN (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Asszony! Az önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 107. § (1) bekezdése rögzítette azoknak a vagyontárgyaknak a körét, amelyek az állam tulajdonából önkormányzati tulajdonba kerültek. E törvény c) pontja alapján a lakossági szükségleteket kielégítő, a települések belterületi határain belül lévő közművek építményei, a nyomvonalas berendezések, így a gázközmű berendezési tárgyai is az önkormányzat tulajdonát képezik.
A korábbi gázszolgáltató vállalatok részvénytársasággá való átalakulásának időszakában a fentieknek megfelelően az átalakulási nyomvonalleltárban szerepelniük kellett mindazoknak a vagyontárgyaknak, amelyek a megalakítandó részvénytársaság tulajdonának részét képezik. A fent hivatkozott törvény c) pontja alapján e vagyon egy része az önkormányzatok tulajdonában lévő gázközművek berendezése, nyomvonalas vezeték. Az átalakulásra vonatkozó törvény szerint a gázszolgáltató részvénytársaság létrehozására nem kerülhetett volna sor.
A jogszabályok közötti diszharmónia következtében az 1995. évi LXX. törvény 1. § (5) bekezdése alapján az ÁPV Rt. a privatizációs eljárás során olyan önkormányzatoknak is adott át állami vagyont, amelyeknek nem volt gázközművagyonuk a gázszolgáltató részvénytársaságok létrehozásának időszakában, tehát a vagyonukat nem szerepeltette az átalakulási vagyonleltárban.
Kérdezem miniszter asszonyt:
1. A gázszolgáltató részvénytársaságok létrehozásának időszakában elkészített vagyonleltár tartalmazta-e az önkormányzati vagyont?
2. Alapítóként szerepeltek-e az önkormányzatok a részvénytársaságok megalakításában?
3. Van-e különbség a bel- és külterületi közmű tulajdonjogi helyzete között?
4. Részesültek-e az állam tulajdonából olyan önkormányzatok, amelyek vagyonában a gázszolgáltató társaság létrehozásakor nem szerepelt gázművagyon?
5. A gázközművek privatizációjával kapcsolatos jogsértések felderítése tárgyában történt-e intézkedés, és tervezik-e a jogellenesen kialakított tulajdoni helyzet rendezését?
Tisztelettel várom miniszter asszony válaszát. Köszönöm szépen. (Taps az FKGP padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi