PALLAG LÁSZLÓ

Full text search

PALLAG LÁSZLÓ
PALLAG LÁSZLÓ (FKGP): Köszönöm, elnök asszony. Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Asszony! A Dégáz Rt. részvényesei kerestek meg azzal a kéréssel, hogy nézzünk utána annak, miért nem készült részletes átalakulási vagyonleltár a Békés, Csongrád, Bács-Kiskun megyét átfogó gázszolgáltató vállalat részvénytársasággá való átalakítása során. Képviselőtársammal, Pancza Istvánnal és a részvényesekkel a szegedi cégbíróságon megtekintettük a vonatkozó cégiratokat, és átalakulási vagyonleltárt nem találtunk. Külön-külön írásban kértünk ennek a ténynek hivatalosan igazolást, azonban dr. Velcsov Katalin megyei cégbíró elutasította kérésünket.
Az egész átalakulási folyamat jogszerűtlen volt. Úgy látjuk, megkárosították a három megye önkormányzatait. Alapítóként kellett volna az önkormányzatoknak részt venniük az átalakulásban a '90. évi LXV. törvény 107. § (1) bekezdése c) pontjában meghatározott gázközművagyon alapján. Alapvetően eltérő értelmezés alakult ki a '95. évi LXX. törvény és a '90. évi LXV. törvény idevonatkozó része között; nem tett különbséget a bel- és a külterületi közművagyon között. A megmaradt állami vagyonrészt szándékosan elértéktelenítették, hogy minél kevesebbet kelljen kifizetni az érintett önkormányzatoknak. Kiadtak olyan önkormányzatnak is vagyont, amelynek nem volt gázközművagyona. A '95. november 30-áig létrehozandó megállapodás az érintett önkormányzatoknak több mint fele között nem jött létre. Lehetne még sorolni számtalan problémát, miniszter asszony!
Mindezek után kérdezem: hogyan lehet ilyen körülmények között végrehajtani a társasággá való átalakulást, és terveznek-e felelősségre vonást ebben az ügyben?
Várom válaszát. Köszönöm. (Szórványos taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi