RUSZNÁK MIKLÓS

Full text search

RUSZNÁK MIKLÓS
RUSZNÁK MIKLÓS (független): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Nagy figyelemmel kísértem és kísérem az országos területfejlesztési koncepció tárgyalását, hisz én magam is olyan vidékről, térségből jövök, ahol a munkanélküliség, az infrastruktúra hiánya bizonyos mértékben nagy kívánnivalót hagy maga után. Csodát nem várok tőle, hiszen mint ahogy a kormány elfogadta az elmúlt három, illetve négy évben a Borsod-Abaúj-Zemplén megyére szóló integrált szerkezetátalakítási programot, nem valósult meg belőle például a Szerencs-Sátoraljaújhely vasútállomás közötti villamospálya megépítése, és a legnagyobb sajnálatomra ebben a koncepcióban sincs benne.
Nagyon sokat beszélünk ebben a parlamentben - Puha Sándor is hivatkozott rá - a szubszidiaritás problémájáról, ügyéről. Kedves Képviselőtársak! Jó lenne, ha tisztában lennénk azzal, hogy mit jelent a szubszidiaritás. A szubszidiaritás végső soron azt jelenti: alulról való építkezés, kezdeményezés. Az alulról való kezdeményezés azt jelenti, hogy amennyiben a gyengébbek nem tudják megvalósítani a dolgokat, akkor az államnak kötelessége ezeket segíteni, mert az elmaradott térségeknek nincs saját erejük, nincs olyan mozgósítható pénzeszközük, amelyekkel ezeket a lehetőségeket ki tudnák használni. Nagyon szép szó az, hogy szubszidiaritás, de a fogalmával kellene tisztában lenni; segíteni kell - segíts magadon, az Isten is megsegít! De ha nem tud magán segíteni, akkor a gondoskodó államnak viszont ebbe be kell lépni, mert az örökké való elmaradás bélyegét nyomja rá egyéb térségre.
Remélem, a mezőgazdaság és a vidékfejlesztés szoros kapcsolatban áll egymással, és nem pedig az a sanyarú malacsors vár az elmaradott térségekre, mint ezt a mezőgazdasági miniszter a gödöllői tanácskozáson megfogalmazta, miszerint "a malacokkal is előfordul az, hogy némelyik nem fér oda a koca csecséhez, ezért gyengébben fejlődik, vagy elpusztul". Ez a figyelmeztetés végső soron a bankszférában alkalmazható, és nem pedig arra (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.), hogy a vidékfejlesztés hogyan folytatható tovább.
Köszönöm szépen, elnök úr.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi